Pressmeddelande

Vänsterpartiet kräver besked om LSS

Sundbyberg är en av de kommuner som anlitat företaget Kommunlex som uppmärksammades av Kalla Fakta igår. Nu kräver Vänsterpartiet besked om hur detta har påverkat LSS-bedömningarna.

LSS innebär att personer med funktionsnedsättning har rätt till stöd i det dagliga livet för att kunna leva ett jämlikt liv. Kalla Faktas granskning visar på en utveckling där kommunerna drar in stöd som tidigare har beviljats – trots att lagstiftningen inte har ändrats. I programmet granskas konsultföretaget Kommunlex som bland annat anordnar utbildningar för LSS-handläggare. I huvudsak handlar företagets utbildning om hur handläggarna kan runda LSS och ge fler avslag för att därmed minska kommunens kostnader.

-Jag fick ont i magen när jag hörde hur föreläsaren pratade om mig och andra personer med funktionsnedsättning som att vi ”äter pengar”, säger Veronica Kallander som är kommunfullmäktigeledamot för Vänsterpartiet i Sundbyberg och själv har personlig assistans. Hon kommer nu att ställa en interpellation till fullmäktige för att få klarhet i frågan. 

– Det här handlar om människors makt över sin egen vardag. Jag vill veta hur många som har drabbats och vad den styrande minoriteten gör för att säkerställa att vi får en rättssäker behovsprövning, säger Veronica Kallander (V).

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk