Blogg

Sundbyberg, Orlando, Världen – vi kompromissar inte.

Rissne Pride instaIdag skriver Jesper Wiklund på vår blogg: Sundbyberg, Orlando, Världen – vi kompromissar inte. Hot och hat mot hbtq-personer kan aldrig accepteras – inte här och ingen annan stans.

Alla folk ur huse – vi ses idag fredag 17 juni kl. 17 – 19 vid Rissne torg för ett öppet Rissne för alla – mot hat mot hbtq-personer och mot rasism!

Detta har hänt. Derya Salimi som jobbar som ungdomscoach på Hundra74an i Rissne berättar:

”Vi på Hundra74an har satt igång ett konstprojekt där vi involverat unga tjejer som målar parkbänkarna på Rissne torg. Detta är ett av flera projekt vi gör för att stärka och synliggöra tjejer.

Med konst som verktyg har tjejerna valt är att lyfta fram mångfald och allas lika värde. En av bänkarna som blev färdig igår eftermiddag var en regnbågsparkbänk. Denna bänk väckte så starka negativa känslor att man i natt brände ner den och skrev på fasaden bakom ”Pride är inget för Rissne” – ett uttryck för homofobi.”

Media skriver om hatbrottet och motreaktionerna.

QX
”Med anledning
av brottet som har begåtts har oppositionsrådet i Sundbyberg, Jesper Wiklund (V) utlyst Rissne Pride i morgon.
– Det blir varken talare eller flygblad, utan vi samlas för en picknick och visar att Sundbyberg är till för alla, säger han.”

Mitt i Sundbyberg
– Det är så trist att det här sker när Sundbyberg ska vara en stad för alla. Inte minst i skuggan av det som hänt i Orlando, att då ha det dåliga omdömet att spraya klotter med homo- bi – och transfobiska budskap och sprida hat…

– I Sundbyberg har man jobbat mycket med hbtq-certifieringar som mött oväntat litet motstånd. Men det är uppenbart att hatbrott förekommer i hela landet, även i Sundbyberg, konstaterar han.

Samling för Rissne Pride är i Rissne centrum klockan 17 imorgon, fredag.

– Vi hoppas få ihop en bred samling. Det här är ingen höger/vänsterfråga, det handlar om grundläggande och mänskliga rättigheter. Det blir inga talare eller flygblad. Jag har bjudit in alla partier utom Sverigedemokraterna. säger Jesper Wiklund, som anser att SD är ett homofobiskt parti.”

Vi i Sundbyberg
”En av flera som har reagerat på vandaliseringen är oppositionsrådet Jesper Wiklund (V). Han tycker att det är mycket obehagligt.

– Bara några dagar efter massmordet i Orlando. Att folk försöker ifrågasätta folks rätt att vara kära i vem de vill i Sverige. Det verkar inte finnas några spärrar, säger han.”

”Nu har Jesper Wiklund bjudit in till ”Rissne Pride” med picknick vid Rissne torg. Han är noga med att manifestationen inte ska vara partipolitiskt bunden och har skickat inbjudan till alla partiers gruppledare utom Sverigedemokraternas.”

P4 Stockholm

Aftonbladet

Expressen
”Jesper Wiklund, V, är oppositionsråd i Sundbyberg och en av initiativtagarna bakom kvällen.

– Det är väldigt frustrerande och även förvånande, jag trodde inte att folk skulle gå så långt. Det är en sak med klotter och vandalisering. Man har tagit ett rejält kliv när man faktiskt ger sig på människor, säger han.

Enligt Jesper Wiklund uppstod det diskussioner under firandet vilket sedan ledde fram till misshandeln.

– Det var inte så att det fanns många där som var ifrågasättande, men det var en rätt lång diskussion som pågick, säger han.”

Nyheter24

Vänsterpartiet uppmärksammade även Rissne Pride på partiets hemsida här och även i Tidningen Rött.

Kommentarer är avstängda.