Blogg

Julkalender: Idrott åt alla – en annan värld är möjlig!

Under december månad publicerar vi en julkalender. Det är bloggtexter om aktuella ämnen som är viktiga för oss som parti och våra medlemmar. Idag på den fjortonde dagen skriver vår medlem Hans Hamrin om vikten av idrott för alla.

Idrotts Sverige blir tudelat, de flesta föreningar sliter hårt för att hålla verksamheten igång med ledarbrist och brist på lokaler som gör att man tvingas säga nej till potentiella utövare. Kommunerna måste i sina byggplaner lägga in miljöer där ungdomar kan hitta idrotten istället för att idrottsanläggningar prioriteras bort för att ge plats för dyra bostadsrätter. När inte kommunen har anläggningar att erbjuda föreningarna måste de antingen säga nej till potentiella utövare eller hyra lokaler av privata aktörer vilket leder till ökade kostnader och avgifter som utestänger deltagare som inte har de ekonomiska förutsättningarna. EU anpassningen blir ett hinder för kommunen om den vill driva en anläggning om det finns privat aktörer som bedriver liknande verksamhet. Alla måste ges möjligheten att idrotta och deltaga på sina villkor och deltaga oberoende av, olika etniciteter, klassklyftor, såväl sociala som ekonomiska och kulturella.

 En utveckling där de stora kommersiella motionsloppen drivs som företag och har namn efter det sportmärke som är årets sponsor. De stora motionsloppen används för att sälja varor och marknadsföra produkter. Sport och fritid involverar alla och är viktigt för folkhälsan och rekommenderas av alla läkare. Sammankopplingen mellan idrottsföreningar, motionslopp blir en perfekt kombination för sportföretagen. De upplevs som seriösa och behövda.

Till skillnad från de mindre och lokala loppen som arrangeras av föreningar som är helt beroende av ideella krafter har vikande deltagarantal. 

Det finns dock några bra exempel på föreningar och löpartävlingar som arrangeras i solidaritetens namn i Sverige och utomlands. Har själv erfarenhet från Fredsloppet och Vredesloop.

Fredsloppet är ett årligt idrotts- och solidaritetsarrangemang i Slottsskogen i Göteborg. Varje år går överskottet till organisationer som kämpar mot ockupation och förtryck. Fredsloppet arrangeras av Proletären FF som anser att alla har rätt att vara med och påverka. All verksamhet som de har bedrivs på temat idrott åt alla och en annan värld är möjlig. 

Fredsloppets systerlopp som arrangeras i Belgien. I Ieper som var platsen för de blodigaste slagen under första världskriget. Loppet har fått sitt namn efter Käthe Kollwitz en tysk konstnär och i hennes verk fanns arbetarklassen, och hon skildrade hur hårt livet var – ur kvinnors och barns perspektiv, vilket gjorde att nazisterna förbjöd hennes konst.

Sahara Marathon

Sahara Marathon är ett solidaritetslopp i de västsahariska flyktinglägren i Algeriet som arrangerats sedan 2001. Loppet syftar till att uppmärksamma de drygt 170 000 västsaharier som bott i flyktingläger i öknen sedan 1975, då grannlandet Marocko ockuperade stora delar av Västsahara. Loppet arrangeras av ministeriet för sport, den spanska organisationen Sahara Marathon och volontärer från hela världen. Runt 500 personer deltar i loppet varje år. Afrikagrupperna och Emmaus Stockholm arrangerar resa till tävlingen. I årets lopp blev det svensk seger genom Jonatan Fahlén från Proletären FF.

Palestine Marathon

Palestine Marathon arrangerades första gången 2013 och startades för att man ville uppmärksamma omvärlden på hur israels ockupation inskränker palestiniers rätt att röra sig fritt, en mänsklig rättighet enligt FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna. Delar av loppet går längs med Israels illegala mur, ett av de tydligaste hindren för palestinsk rörelsefrihet.

Palestinagrupperna i Sverige arrangerar resa till tävlingen

Vänsterpartiet deltager i Två Sjöar Runt 

Vänsterpartiet i Sundbyberg stöder det lokala föreningslivet i Sundbyberg och uppmanar alla medlemmar och sympatisörer att deltaga i Två Sjöar Runt i mars 2020. 

Dela den här sidan:

Kopiera länk