• Hem
  • Kina Löwenbrååt...
sida

Kina Löwenbrååt Koski

Kina (V)Kina Löwenbrååt Koski är ledamot i byggnads- och tillståndsnämnden. Hon har bott i Sundbyberg sedan 1990.

Kina Löwenbrååt Koski är ledamot i byggnads- och tillståndsnämnden. Hon har bott i Sundbyberg sedan 1990.

Vad är det bästa med Sundbyberg?
Sundbyberg är en liten kommun och det gör det lätt att ta sig överallt – till naturen, restaurangerna eller butikerna. Det är spännande med allt som händer här – utvecklingen, bebyggelsen, mångfalden. Ändå är tempot inte så uppskruvat.

När gick du med i Vänsterpartiet?
År 2000.

Varför gick du med i Vänsterpartiet?
Många har det svårt på olika vis och det betyder att alla måste hjälpa till. Vi behöver medmänsklighet, helt enkelt. De senaste årtiondena har välfärden raserats. Med den borgerliga regeringens framfart kan välfärden snart vara ett minne blott. Våra tillgångar ska fördelas mer rättvist och ingen ska sko sig på andra. Jag säger nej tack till vinster i välfärden. ”Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov”, det är kloka ord som även finns i bibeln.

Finns det någon politisk fråga som du är extra intresserad av? Varför?
Jag har alltid arbetat med kultur i någon form, så det är viktiga frågor för mig. Men det är också mycket viktigt med sociala frågor, utvecklingen i samhället i stort, hur man tänker vid nybyggen och den service som ska finnas.

Vilka frågor tycker du är viktigast i din nämnd?
Min nämnd är helt ny, och vi har viktiga beslut att fatta kring allt det nya som händer, men vi måste även bevara det som finns. Vi har ett brett utbud av restauranger och det är viktigt att de sköts på rätt sätt för allas trivsel.

Vilka livserfarenheter tycker du att du har störst nytta av i ditt politiska arbete?
Min farmor var socialist och politiskt intresserad och min far är präst. De två har präglat min känsla för andra människor. Jag reste med Riksteatern i tretton år och fick se Sveriges avlånga land flera gånger om. Det var spännande att se hur det fungerar på olika ställen, vilket utbud som finns, hur människorna som bor på olika ställen verkar tänka. Så småningom förstod jag att även jag kan påverka. Jag har suttit i elevråd och arbetade även fackligt när jag var med i teaterförbundet.

Vad vill du säga till andra som funderar på att bli politiskt aktiva? Var inte rädd för att bli medlem i ett parti. I Vänsterpartiet i Sundbyberg har jag upplevt det mycket positivt att jag aldrig blivit pressad att vara aktiv. När man kan och vill är man välkommen på möten, att sitta med någonstans eller att hjälpa till praktiskt på andra sätt. Det ska kännas positivt och meningsfullt.

Har du andra fritidsintressen?
Teater, film, litteratur och musik – både att lyssna och sjunga själv.


Fakta om Kina Löwenbrååt Koski

Sysselsättning: kultursekreterare

Bor: Lilla Ursvik

Familj: man, barn och hund

Politiska uppdrag i kommunen:

Ledamot i byggnads- och tillståndsnämnden

Dela den här sidan:

Kopiera länk