Blogg

Fri kollektivtrafik ger ungdomar ett bra sommarlov och ett bra sommarliv

Under sommarlovet har kollektivtrafik och färdtjänst varit gratis för skolungdomar. Detta är en träffsäker jämlikhetsreform som ger alla ungdomar bättre förutsättningar för ett bra sommarlov, oavsett föräldrarnas ekonomiska situation.

Det finns många barn och ungdomar i familjer som har svårt att få pengarna att räcka hela månaden. Klyftorna mellan de som har och de som inte har ökar för varje år. För alla de som oroar sig för sin ekonomi, är busskort ofta en tung utgift. Att ta sig in till stan för att träffa kompisarna, komma i tid till sommarjobbet eller kunna se den där konserten som man velat, ska vara möjligt för alla skolungdomar.

Därför har Vänsterpartiet satsat på avgiftsfri kollektivtrafik för skolungdomar på sommarloven. Fri kollektivtrafik ger ungdomarna inte bara ett bra sommarlov, utan också ett bra sommarliv. Alla skolungdomar i högstadiet och gymnasiet upp till årskurs två berörs. Det är nästan 700 000 personer i hela landet.

Vi i Vänsterpartiet drev frågan i budgetförhandlingarna med regeringen under den gångna hösten och vi fick igenom kravet. Det är med andra ord en jämlikhetsreform som inte hade kommit till utan Vänsterpartiet. I Stockholms läns landsting har även Vänsterpartiet drivit igenom gratis färdtjänst så att även barn och ungdomar som inte kan ta en vanlig buss ska kunna ha ett rikt sommarlov.

Vänsterpartiet ser detta som ett steg i rätt riktning. Slutmålet är fri kollektivtrafik för alla. Det är så vi skapar ett jämlikt samhälle!

Moisés Ubeira
3 Augusti 2018

Dela den här sidan:

Kopiera länk