Blogg

Tjuvarnas marknad

Tjuvarnas marknad, så heter en bok av Jan Guillou.
I den stal ett gäng bortskämda ”brats” sina föräldrars dyraste viner.

Verklighetens tjuvar stjäl i vanligare fall saker som ger mer pengar. Världens dyraste tavla – ”Kortspelarna” av Cézanne – har sålts för 269 miljoner dollar. En av världens dyraste diamanter – Hopediamanten – värderades för några år sedan till 350 miljoner dollar. Vill man åt de riktigt stora pengarna finns ju alltid bankrån. Saddam Hussein beräknas ha fått med sig hissnande 8 MLJARDER kronor när han plundrade Iraks centralbank 2003. Enligt uppgift behövdes hela tre långtradare för att frakta bort alla kontanter.   

Det här är sjukt stora belopp. Ändå framstår det som växelpengar i jämförelse med den stöld av skattepengar som nu uppdagats. Redan snuskigt rika personer har under flera års tid med hjälp av jurister, banker och fiffel stulit 70 MILJARDER kronor från flera länder enligt bl. a SVT.

Sjuttio miljarder!

Men vad har det här med Sundbyberg att göra?

Allt!

En sköterska på ett äldreboende kostar ca 500.000kr per år. En lärare något mer. Att bygga nya hyreshus kan kosta några hundra miljoner, men betalar av sig genom hyresintäkter efter några år. En ny skola kostar pengar att bygga den också. Klimatinvesteringar är både nödvändiga men också ofta lönsamma över tid, men det krävs pengar för att få till dem.

När Vänsterpartiet i förhandlingar med regeringen fick igenom 10 miljarder extra till välfärden i kommuner och landsting innebar det ca 35 miljoner kronor mer för Sundbyberg att anställa personal för.

Tänk er då stölden av 70 miljarder skattekronor, som bland annat svenska banker varit med och bidragit till. Tänk er hur många skolor, hur många lärare eller vårdbiträden, hur mycket personlig assistans, hur mycket högre pensioner, fler poliser, hyresrätter eller tunnelbanor vi hade fått för de pengarna.

Det är inte bara den största stölden av alla, det är den grövsta.

Jesper Wiklund
18 oktober 2018 

Dela den här sidan:

Kopiera länk