Blogg

Stoppa fusket och vinstjakten

Så har då ytterligare ett avtal hävts inom hemtjänsten, det tredje bara i år. Denna gång gällde det Lea vård och omsorg, som efter tips till äldreförvaltningen visade sig att ha brustit på flera punkter.

Bland annat har de lämnat felaktiga uppgifter som handlar om att de registrerat besök hos äldre som i praktiken inte ägt rum! De har heller inte följt arbetstidslagen.

Företaget hade 115 brukare och således tämligen stor i branschen. Gissa vilka som får städa upp för att säkerställa så att brukare får sin hemtjänst även då oseriösa utförare är borta ur bilden?

Vi har självklart heller inte glömt Frösunda, som fick lämna Ekbacken efter en bedrövligt skött verksamhet som givetvis gick ut över de boende och personal som fick slita ont. Personal, anhöriga och boende kämpade hårt och med stöd av Vänsterpartiet fick de till slut rätt.

Man kan fråga sig varför detta tillåts fortsätta? Hur kan oseriösa aktörer få uppdraget från start? Vad händer och sker under en upphandlingsprocess? Hur ser den ut? Vilka kriterier gäller? Vad händer om det visar sig under resans gång att ett bolag till exempel är registrerat på Caymanöarna? Om det larmas om missförhållanden i verksamheten?

Och i grunden: hur ser vi till att på riktigt värna den som behöver vård och omsorg i Sundbyberg? Vänsterpartiet är tydliga. Vi vill inte ha några vinster i välfärden. Personalen ska ha goda arbetsvillkor. Vi ska avskaffa LOV (Lagen om valfrihetsssystem) för särskilt boende. Våra äldres behov och verksamhetens kvalitet ska vara i fokus.

Karl Pearsson
Vänsterpartiet

Dela den här sidan:

Kopiera länk