Blogg

Möt Moisés Ubeira ny gruppledare

Jag är född och uppvuxen i Järfälla, men längtade tidigt efter att få bo i Sundbyberg. Att idag få vara med och leda och driva på för vänsterns visioner, i just Sundbyberg, är något jag aldrig hade kunnat drömma om.

Jag flyttade hit 2013 efter en period som inneboende, korttidsboende, sambo, separerad, hos föräldrar, på soffor och slutligen – förstahandskontrakt i Lilla Alby. Trygghet! Därför är bostadsfrågan också en naturligt viktig sak som jag driver på för. Rätten till bostad, möjligheten till tryggt boende oavsett plånbokens storlek.

När jag äntligen fick slå rot, då kunde jag också engagera mig. Vänsterpartiet var det självklara valet. Det var dock inte bara för att vänstern har bäst bostadspolitik, utan det beror på också på min historia och mina tidigare generationers kamp från förtryck.

Min morfar och farfar var på 70-talet tvungna att fly från Chile efter att den demokratisk valda presidenten Salvador Allende, störtats av Pinochet med stöd av CIA. Morfar kom till en lägenhet i Botkyrka och farfar till en flyktingförläggning i Alvesta. Därefter återförenades respektive med resterande av familjen i Sverige. Det gör att jag känner stor solidaritet med dagens flyktingar och framförallt vikten av familjeåterförening.

På den tiden hade Socialdemokraterna en fin inställning till hur solidaritet med människor på flykt. Idag är det annorlunda. Vänsterpartiet är idag en en av få partier som är för familjeåterförening. Helt otroligt. Klyftorna i samhället ökar, på grund av högerpolitiken som förs. Jag ser verkligen fram emot att få ägna mig heltid åt att arbeta lokalt för att istället minska klyftorna och verka för att de många goda krafter som finns i staden samlas i solidaritet.

Under min tid som medlem i Vänsterpartiet har jag också träffat många människor som på 70-talet stod på barrikaderna och protesterade mot statskuppen i Chile. Det är otroligt hur fint det är att möta dem som kämpade för Chiles politiska flyktingar och som jag idag kämpar tillsammans med för ett mer jämlikt Sverige. Det är trots allt tack vare deras engagemang som mina föräldrar kunde fly till Sverige och som jag nu lever i Sverige. Det är som att cirkeln är sluten. Det minsta jag kan göra, är att kämpa för jämlikhet och solidaritet!

Moisés Ubeira
Gruppledare Vänsterpartiet Sundbyberg

Dela den här sidan:

Kopiera länk