sida

Barbro Grufmans gästblogg: Fyra nivåer eller dimridåer?

Det här är mina tankar om de olika nivåerna som Förvaltaren tänker erbjuda oss boende vid deras renovering av husen.

Det här är mina tankar om de olika nivåerna som Förvaltaren tänker erbjuda oss boende vid deras renovering av husen.

Vi hyresgäster kämpade emot politikernas så kallade ”robusta renoveringar” i hela Förvaltarens bestånd. Vi skrev namnlistor och demonstrerade utanför kommunhuset vid kommunfullmäktige för rätten att få välja mellan olika renoveringsnivåer. Även media skrev om våra protester. De styrande politikernas svar var ett stenhårt NEJ, trots att vi berättade om flera olika kommuner inom landet som faktiskt anammat den idén. Efter stora påtryckningar och många namnlistor blev dom ju ändå tvungna att ge vika, vilket gärna både moderater och liberaler vill tillskriva sig själva att ha genomfört nu i efterhand. Men vi vet ju själva att det var vi hyresgäster som drivit hela frågan.

OK, så långt! Nu sägs det att vi får välja mellan 4 olika nivåer vid renovering. Problemet är att vi som bor i ettor och tvåor (små lägenheter) INTE ska kunna välja basnivå på grund av ”byggtekniska problem”, vilket oberoende byggfirmor vi pratat med ifrågasätter. Förvaltaren vill riva ut hela köken, kasta ut moderna fungerande spisar, kyl och frys, lägga nya golv och sätta in nya skåp. Detta på grund av att EN vägg behöver rivas då rörstammarna finns där. Men spisar, kyl och frys måste väl ändå kunna flyttas ut för att sedan sättas tillbaka? Har själv betalt VLU (”Valfritt Lägenhetsunderhåll”) under 7 års tid och nu ska allt kastas ut! ”Miljötänk” är något de hela tiden framhåller som skäl, men är det verkligen miljövänligt att kasta ut moderna, välfungerande vitvaror hos alla?

Alla ska tydligen bestraffas i grupp för att vissa lägenheter behöver mer! Inte ett dugg varken ekonomiskt eller miljömässigt enligt mig. Definitivt inte ”hyresgästinflytande” heller som de hela tiden vill påskina att det är det viktiga för dem.

Hyran höjs så mycket att många hos oss i kvarteret Bageriet är oroade för att inte kunna bo kvar. Det innebär en utrensning av de som inte har stora ekonomiska resurser – det är definitivt inte ”hyresgästinflytande”. Det stör uppenbarligen många av politikerna att vi lyckades i frågan om olika nivåer vid renovering, eftersom de nu tar bort en av fyra renoveringsnivåer för oss med mindre lägenheter, redan innan vi ens hunnit välja!

Sedan undrar jag personligen om Förvaltaren har gjort ett misstag på sin hemsida eller om det är så illa att de ägnar sig åt ett ”fulspel” genom att förvilla hyresgästerna? Från början var renoveringsnivån som kallades ”Bas” #1 och den högsta #4. Nu är lägsta nivån #4 och högsta #1. VAD ÄR DET SOM GÄLLER? Det måste ju ändå klargöras hos ALLA så inga missförstånd sker över huvud taget.

Kommunstyrelsens ordförande Mikael T Eriksson (M) säger sig lita på den ”byggherre” som uttalat sig angående nivå 1 och 2 (om det nu är de lägsta). För mig räcker det att se resultatet av Moderaternas tidigare beslut kring byggande och hyresrätter för att inte lita på dem. Vår gård och terrass har behövts göras om både två, tre och ibland fyra gånger innan det blivit någorlunda klart men ändå med bestående problem och brister. Och dem ska vi lita på och lägga vår framtida ekonomi i händerna på? Inte gör jag det i alla fall. Hyresgästinflytande – ja tack! Men inte bara när vi är överens i frågorna utan även när hyresgästerna vill annat än sittande politiker!

Barbro Grufman
13 december 2017

Foto: Anna Z Ek. Barbro Grufman i protest mot renovräkningar utanför Sundbybergs stadshus 25 april 2016. Läs mer om protesterna här.

Dela den här sidan:

Kopiera länk