sida

Dags för förändring

Inför varje höst får jag alltid känslan av nystart. Som att komma tillbaka till skolan igen, efter sommarlovet. Detta sommarlov funderade jag mycket på de uppdrag jag har i kommunen. Det första uppdrag jag fick, på mitt allra första medlemsmöte med Vänsterpartiet Sundbyberg, som helt färsk medlem i partiet, var som ersättare i Äldrenämnden. Det var 2008. Det har alltså gått nästan tio år och nu är det dags för förändring.

Inför varje höst får jag alltid känslan av nystart. Som att komma tillbaka till skolan igen, efter sommarlovet. Detta sommarlov funderade jag mycket på de uppdrag jag har i kommunen. Det första uppdrag jag fick, på mitt allra första medlemsmöte med Vänsterpartiet Sundbyberg, som helt färsk medlem i partiet, var som ersättare i Äldrenämnden. Det var 2008. Det har alltså gått nästan tio år och nu är det dags för förändring.

Äldrenämnden har verkligen inte varit en tråkig och händelsefattig nämnd att arbeta i – tvärtom! Under mina år i nämnden har otroligt mycket hänt – både bra och direkt dåliga saker.

Det som är aktuellt just nu är debaclet med Frösunda på Ekbacken. Företaget har haft stora problem från dag ett att uppfylla sina åtaganden i avtalet med staden. Fackförbundet Kommunal slog larm tidigt om att avtalet inte medger den personaltäthet som krävs för att hålla en god kvalitet i omvårdnaden och omsorgen.

Kommunen har flertalet gånger gjort uppföljningar och bett Frösunda inkomma med åtgärdsplaner. 36 klagomålspunkter har kommunen haft varav 23 av allvarligare sort. I dagarna är det uppföljning igen och vi får se efter det vad som händer med avtalet. Vi i Vänsterpartiet ser så allvarligt på situationen att vi vill att avtalet med Frösunda Omsorg sägs upp och vi vill att kommunen återtar boendet i egen regi.

För att sluta det här blogginlägget och min tid i Äldrenämnden på ett mer positivt sätt så väljer jag att tänka på beslut jag varit med om att fatta som har varit roliga, utvecklande och bra för stadens seniorer.

Jag har bland annat varit med om när staden anställde vår numera rikskända musikterapeut, Lis Jacobson. Också beslutet att anställa dietistkompetens, Josefine Garpsäter, inom äldreomsorgen, har visat sig betyda mycket för maten och matsituationen för våra äldre. Kultur och fritid har fått stor plats inom stadens äldreomsorg, vilket är fantastiskt roligt. Seniorkollo och sommarjobbande musikelever från Kulturskolan är bara några av de mycket positiva saker som jag varit med och beslutat om i nämnden.

Men, nu är det alltså slut för mig i denna fina nämnd! Jag kommer från och med nästa kommunfullmäktige återfinnas i Stadsmiljö- och tekniska nämnden. Jag ser med skräckblandad förtjusning fram emot uppdraget inom ett fält jag vill lära mig mycket mer om. Jag kommer givetvis fortsätta att driva på för en av mina hjärtefrågor – ett tillgängligt Sundbyberg för alla.

Jag vill tacka alla politiker som jag suttit tillsammans med i Äldrenämnden genom åren. Jag vill tacka förvaltningen och dess chef och slutligen inte minst all fantastisk personal som dagligen gör ett otroligt jobb för att stadens äldreomsorg ska hålla en hög nivå men också utvecklas, med stadens äldre i fokus. Och – Vänsterpartiet fortsätter självklart vara det tveklöst bästa partiet för oss alla som är för en äldreomsorg av god kvalitet, och mot vinster i välfärden. Kom med oss!

Veronica Kallander
15 september 2017

På bilden: Veronica på prao på äldreboendet Lötsjögården i Hallonbergen.

Dela den här sidan:

Kopiera länk