sida

En blogg till oss själva.

Detta riktar sig till alla oss som läser denna blogg.

Detta riktar sig till alla oss som läser denna blogg.

Vi är många, vi är olika – vi kan vara allmänt nyfikna eller medlemmar i Vänsterpartiet, vi kan vara aktivister, passiva eller pacifister. Vi kan vara sociala mediesurfare eller småintresserade och många andra.

Men var är vi idag? Inför jul och inför ett nytt år – ett valår?

Dagligen läser vi om orättvisor i världen, alltifrån om hur Boliden förgiftar marken i områden i Chile för att öka profit och egen rikedom. Om USA med en sextrakasserande president som sänker skatter för rika och försämrar vårdförsäkringar, som stänger gränser för muslimer och som stödjer nominering av en likaledes sextrakasserande guvernörkandidat i Alabama. Och nu senast – Jerusalem och Trumps stöd till Israels och ockupationen av Palestina.

Vi läser också om förföljelser av rohingas i Burma, av Erdoganmotståndare i Turkiet, om flyktingpolitiken i Europa, om klimatkatastrofer som följd av uppvärmning och ökade koldioxidutsläpp över hela jorden.

Ja, det går att rada upp fråga efter fråga där världen är vriden och vi vet att det är resultatet av världsomspännande kapitalism och imperialism, av despotism, av högerdiktaturer, av rå utsugning eller försök till välpolerad högerpolitik.

Vänder vi blicken mot Sverige ser vi samma eller liknande företeelser. Företagsägare som plockar ut enorma vinster och placerar i skatteparadis, ojämlik skattepolitik och pensionspolitik, starkt ojämlika villkor för alla barn som växer upp (utifrån de olika klassformade bostadsområden de föds in i), ojämlika arbetsvillkor, privatiseringspolitik i skola (vinster plockas ut och elever sorteras efter klasstillhörighet), vård (Stockholms läns landstings sjuka privatiseringspolitik tar priset!) och omsorg (vi glömmer inte Frösunda!), utförsäljning av allmännyttan och utförsäljning av hyresrätter till bostadsrätter, en allmän rea och dumpning av det allmänna gemensamma ägandet, mäns våld mot kvinnor, sexuella trakasserier och patriarkalt förtryck – så tydligt synliggjort i #metoo överallt i samhället, privatbilismens och flygets ekonomiska och politiska övertag.

Ja allt det här ser vi, möter vi, vet vi. Vi talar oss varma, vi talar oss hesa eller vi mumlar. MEN vi måste också: ta strid, argumentera, prata – prata – prata med folk, med alla vi möter, över allt där vi är!

Vi måste visa, påtala och tydliggöra att Vänsterpartiet har en annan politik, ett annat svar på allt det här negativa vi möter i världen och runt omkring oss.

Ni våra skickliga kamrater i nämnder och bolag här i kommunpolitiken behöver få mera stöd av oss sätt: genom att synas på gator och torg, genom att ta ton i de föreningar, nätverk och grupper vi finns i, genom att vara aktiva i sociala medier.

Nu gäller det 2018:

– vi står inför ett val!

Vi kan gå in i det nya året, valåret 2018, för ett solidariskt, socialistiskt och feministiskt samhälle med Vänsterpartiet!

Karin Bylund
21 december 2017

Dela den här sidan:

Kopiera länk