sida

Juletid=konsumtionstid?

julkalender-12-dec-julkonsumtionI min familj har vi sedan länge slutat att ge julklappar till varandra. Vi konstaterade snabbt att klappar är till för de små, och visst minns jag hur speciellt det var att som barn gå upp på morgonen och titta under granen. Det var nog enda dagen på året jag vaknade tidigt utan att mamma fick dra upp mig ur sängen.

I min familj har vi sedan länge slutat att ge julklappar till varandra. Vi konstaterade snabbt att klappar är till för de små, och visst minns jag hur speciellt det var att som barn gå upp på morgonen och titta under granen. Det var nog enda dagen på året jag vaknade tidigt utan att mamma fick dra upp mig ur sängen.

I min andra familj, med man, svågrar och svärföräldrar, köps det julklappar, men ingen blir så omåttligt glad som hunden som med otålig blick vaktar paketen under granen hela dygnet innan paketöppning.

Och i år slår julhandeln rekord. Igen. I Sverige kommer vi att konsumera för 77,7 miljarder (läs mer här). Det är svindlande summor.

För en del är julklappar ett stort nöje. Vissa gillar att klura och hitta personliga julklappar till nära och kära. För andra kan det vara en tävling, vem köper mest, bäst och dyrast? För några kan det vara ont i magen; tiden och pengarna räcker inte till. Barn och anhöriga kanske blir besvikna.

Oavsett hur vi känner så kan det göra alla gott att dra ner på den onödiga konsumtionen, vi lever faktiskt för alldeles för många jordklot.

Här kommer två förslag på hur en kan dra ner på julekonsumtionen men fortfarande behålla julkänslan. Och jag lovar att marknaden inte kraschar och kapitalismen går inte sönder för att vi lugnar oss lite med klapparna.

1. Lek julklappsleken. I stort går det ut på att alla i julsällskapet tar med sig ett paket, och sedan leker man om vem som får vad. Leken har fått kritik för att folk då köper en massa klappar som ingen vill ha, men det går ju faktiskt att komma överens om villkor innan. Till exempel att allt ska vara ätbart, eller second hand. Regler för leken hittar ni här.

2. Hemliga tomten, eller ”Secret Santa”, som börjar ta sig i popularitet. Så här gör du: Skriv alla namn på deltagarna på en varsin lapp. Lägg i en skål och skaka om. I god tid innan jul drar alla personer varsin lapp och får på så sätt en person att ge sin klapp till. Bonus blir att en då också får köpa en personlig julklapp. Det går ju också att göra utan att hemlighålla vem tomten är.

Yvette Rasch
Ersättare i stadsmiljö- och tekniska nämnden

12 december 2016

Dela den här sidan:

Kopiera länk