sida

Kejsarens nya kläder

jesper-wiklund-talarstol-160620-12Kommer ni ihåg H. C. Andersen-sagan ”Kejsarens nya kläder”? Den handlar om en modebesatt kejsare som går runt naken, men envist hävdar att han har kläder på sig som bara begåvade människor kan se. Eftersom ingen vill framstå som obegåvad är det ingen som säger det uppenbara – killen är ju näck! Nu gör Moderaterna i Sundbyberg en kejsarens-nya-kläder med sin egen politik.

Kommer ni ihåg H. C. Andersen-sagan ”Kejsarens nya kläder”? Den handlar om en modebesatt kejsare som går runt naken, men envist hävdar att han har kläder på sig som bara begåvade människor kan se. Eftersom ingen vill framstå som obegåvad är det ingen som säger det uppenbara – killen är ju näck! Nu gör Moderaterna i Sundbyberg en kejsarens-nya-kläder med sin egen politik.

Man går fram med privatiseringar inom SFI, KomVux och stadens arbetsmarknadsinsatser. En bra verksamhet med trygg personal och nöjda elever ska ersättas av en ”ny” modell där vi inte kan säkerställa personalens anställningsvillkor. Enligt de utredningar som Sundbybergs högerstyre själva beställt är detta sämre än den verksamhet vi nu har. Konsultfirman PwC skriver uttryckligen att ”Sundbyberg, enligt tillgänglig statistik, uppvisar ett bra utfall av arbetsmarknadsverksamheterna, tex jämfört med Nacka och Sollentuna”. Ändå fortsätterna Moderaterna med en dåres envishet blicka mot det förlovade västerlandet – Nacka.

Det roligaste är att man kallar det för ”Sundbybergsmodellen”. Som om utförsäljningar och privatiseringar vore något nytt. Precis som med den nakne kejsaren så är det inga nya modekläder det är frågan om. Det är gammal vanlig högerpolitik och alla kan se hur moderaterna stolt poserar nakna.

Vårt allternativ är, istället för ideologiskt drivna privatiseringar, att satsa på kvalitet och kontinuitet. Kompetenta lärare med trygga anställningsvillkor och skattepengar som går till verksamhet, inte vinst. I de fall där vår verksamhet inte har den kompetens som en enskild person behöver samverkar vi med andra kommuner för att lösa behovet. Trygga anställda, fokus på kvalitet och framgångsrika insatser. Det är Vänsterpartiets politik, det är en Sundbybergsmodell.

Jesper Wiklund

30 september 2016

Dela den här sidan:

Kopiera länk