sida

Mer demokrati, inte mindre.

demokrativeckan 1I samband med Demokrativeckan 2015 skickade 170 elever in förslag, 50 ungdomar deltog på en träff med politiker i Rissne, 70 seniorer och politiker (varav inte alla är seniorer) deltog i ett mångfaldsfika och hela 400 förskolebarn var med på ”En resa genom tiden”.

I samband med Demokrativeckan 2015 skickade 170 elever in förslag, 50 ungdomar deltog på en träff med politiker i Rissne, 70 seniorer och politiker (varav inte alla är seniorer) deltog i ett mångfaldsfika och hela 400 förskolebarn var med på ”En resa genom tiden”.

Alla de här aktiviteterna kom dock att överskuggas av de rabalder som framför allt C och M ställde till med. Det handlade i första hand om att de ville stoppa Kakan Hermansson, som bjudits in för att delta i en frågestund på Aggregat. Utöver det menade de att hela veckan var vänstervinklad. Nu kan man ju ifrågasätta det demokratiska, och inte minst det sunda, i att politiker går in på detaljnivå och bestämmer vilka föreläsare som personal och ungdomar i våra verksamheter får bjuda in, vilket var vad C och M ville göra. Vänsterpartiet motsatte sig det och insisterade på att Demokrativeckan skulle genomföras och så skedde också – med Kakan Hermansson i programmet. Även med Martin Schibbye, Sara Stridsberg och många många andra. Totalt kostade det 30.000 kr vilket i första hand gick till att annonsera om de olika aktiviteterna.

Men nu har högerpartierna tagit över styret. De vågar inte riskera en Demokrativecka till, så på kommunstyrelsens möte i måndags beslutade man att stoppa veckan 2016.

Vad är man rädda för? Kakan Hermansson? Sara Stridberg? Ungdomar utan sommarjobb? Jag vet faktiskt inte. Det jag däremot är övertygad om är att Sundbyberg behöver fler tillfällen där politiker träffar medborgare och lyssnar på deras synpunkter, inte färre. Vi behöver mer dialog, inte mindre.

Jesper Wiklund

15 april 2016

Bilden ovan: Sundbybergs stads affisch från Demokrativeckan 2015.

Dela den här sidan:

Kopiera länk