sida

NEJ Josefin Malmqvist (m) – en tonåring curlas inte

Karin Bylund… av möjligheten att söka sommarjobb, inte ens en niondeklassare! Det är en cyniskt och fräckt att påstå det, och ligger långt, långt bort från verkligheten!

… av möjligheten att söka sommarjobb, inte ens en niondeklassare! Det är en cyniskt och fräckt att påstå det, och ligger långt, långt bort från verkligheten!

Det är just möjligheten att förstå vad det innebär att ha ett jobb; att ta ansvar för arbetsuppgifter, att sköta tider, att samarbeta omkring arbetsuppgifter – som är vitsen med första jobbet. Om det finns problem med tider och skolk så är det väl det som en arbetsorganisation; arbetskamrater och arbetsledare, ska ta tag i för att ungdomen ska lära sig arbetets villkor. Hur ska du kunna lära dig simma om du inte får gå i vattnet och försöka? Torrsim räcker inte.

Niondeklassare är inga små barn som inte förstår och bara gör tvärtemot; de behöver också erfarenheter av yrkeslivet, meningsfulla arbetsuppgifter (vilket kan erbjudas inom t ex vård och omsorg eller inom parkförvaltning), vettiga relationer till vuxna i seriösa, respektfulla sammanhang – och få lön för detta. För lönen är ytterligare en anledning att erbjuda också niondeklassare sommarjobb. Det är av stort värde för familjer med dålig ekonomi att ungdomar tjänar egna pengar under en del av sommarlovet. För sig själva och/eller för familjen. Det är viktigt att påpeka det i ett Sverige där klyftorna mellan rika och fattiga människor fortfarande ökar!( Läs gärna LO:s rapport som presenterades den 24/2 om hur rikedomen i Sverige är fördelad, hur ojämlikt rikedomen i Sverige är fördelad). Det är i den verkligheten som beslutet att inte ge niondeklassare möjlighet att söka kommunala sommarjobb verkar – inte omkring en icke-fråga om curlande eller ej!

Karin Bylund

25 februari 2016

Mitt i Sundbyberg rapporterade förra veckan om detta, läs mer här.

Även Dagens Arena uppmärksammade detta, läs mer här.

Dela den här sidan:

Kopiera länk