sida

Organisera dig, eller svält.

organise-or-starve”Organise, or starve” var texten på banderollen och den träffade som en knytnäve i solarplexus. Budskapet kan tyckas dramatiskt men är egentligen självklart – det var först när de svenska löntagarna i slutet av 1800-talet började organisera sig som lönerna steg ovan svält nivån. Det var först när kvinnorörelsen fick fart som kvinnor också på riktigt kunde ta klivet ut ur hemmen och in i arbetsliv såväl som samhällsliv och det är först efter ca 30 år av envetet arbete från miljörörelsens sida som vi fattat att vår egen försörjning hotas av vår livsstil.

”Organise, or starve” var texten på banderollen och den träffade som en knytnäve i solarplexus. Budskapet kan tyckas dramatiskt men är egentligen självklart – det var först när de svenska löntagarna i slutet av 1800-talet började organisera sig som lönerna steg ovan svält nivån. Det var först när kvinnorörelsen fick fart som kvinnor också på riktigt kunde ta klivet ut ur hemmen och in i arbetsliv såväl som samhällsliv och det är först efter ca 30 år av envetet arbete från miljörörelsens sida som vi fattat att vår egen försörjning hotas av vår livsstil.

På lokalnivå kan vi konstatera att det var hallonbergarnas organisering som fick kraftledningsgatan nedgrävd på 80-talet och arbetarrörelsens organisering som fick en fascistisk poliskonstapel avsatt 1918. Det är Centrumkyrkans organisering som ser till att några av samhällets mest utsatta har mat i magen i vart fall på lördagar och det var många många sundbybergares gemensamma organisering som gjorde att vi kunde erbjuda ett värdigt mottagande av hundratals människor på flykt förra hösten. Det kan uppfattas som en klyscha med det är sant som Ulf Lundell sjöng – ”Om folket vill så bygger folket landet”.

Så när hyresrätterna säljs ut eller du är osäker på om du kommer klara hyran efter renoveringen, när Bällstaån är brun och trögflytande, när lönen inte går att leva på och du i två dagar väntat på att få ett nytt springvik. – organisera dig.

När du ser hur din vän förtrycks i sin relation, eller när någon jävel langar narkotika till ungdomarna på torget, och – inte minst – när jänkarna valt en livsfarlig clown till ledare – sörj inte, organisera dig! Organisera dig eller svält.

Jesper Wiklund

11 november 2016

Dela den här sidan:

Kopiera länk