sida

Personlig assistans – en fråga om mänskliga rättigheter

veronica-kallander-kongress-160506-3I veckan hade vi i Vänsterpartiet Sundbyberg bjudit in riksdagsledamot och vår socialpolitiska talesperson Maj Karlsson till öppet möte. Temat var socialpolitik från vänster och huvudfokus denna gång var givet – Vänsterpartiets politik för att försvara rätten till den personliga assistansen. I flera år har funktionshinderrörelsen protesterat och varnat för försämringar inom LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade), främst inom den personliga assistansen. Under hösten har våra röster fått sällskap av många fler; föräldrar, läkare, fackföreningar, ledarskribenter och politiker från höger till vänster.

I veckan hade vi i Vänsterpartiet Sundbyberg bjudit in riksdagsledamot och vår socialpolitiska talesperson Maj Karlsson till öppet möte. Temat var socialpolitik från vänster och huvudfokus denna gång var givet – Vänsterpartiets politik för att försvara rätten till den personliga assistansen. I flera år har funktionshinderrörelsen protesterat och varnat för försämringar inom LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade), främst inom den personliga assistansen. Under hösten har våra röster fått sällskap av många fler; föräldrar, läkare, fackföreningar, ledarskribenter och politiker från höger till vänster.

Assistansen är verkligen en grundläggande förutsättning för att jag och många andra med mig ska kunna leva livet precis som alla andra, inte minst för att jag ska kunna vara aktiv som politiker. Idag har ca 16.000 personer personlig assistans finansierad av staten via Försäkringskassan. 4.000 fler når inte upp till 20 timmar grundläggande behov i veckan och har därför kommunen som huvudman för sin assistans. Dessa 20.000 personer är ingen stor del av befolkningen och ingen högljudd eller röststark del av väljarkåren. Men LSS och den personliga assistansen rör så många fler och så mycket mer. Det handlar om mänskliga rättigheter. Det handlar om anhörigas möjligheter och rättigheter att få vara just anhöriga och inte vårdare.

Vänsterpartiet genom Maj Karlsson lade därför ett initiativ i riksdagens socialutskott för att förmå regeringen att ändra sina riktlinjer till Försäkringskassan om att bryta ökningen av antalet timmar inom den personliga assistansen. Bara L och KD backade upp.

Jag är en av dem som kan leva mitt liv jämlikt och jämställt, tack vare assistansen. Politiken och det privata blir här så otroligt tydligt sammankopplat och starkt. Jag är så oerhört stolt över att tillhöra ett parti som står upp för allas rätt till livschanser! Jag är oerhört stolt över att vi har en företrädare som Maj Karlsson. Jag är oerhört stolt över att vara vänsterpartist!

Veronica Kallander

18 november 2016

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk