sida

Politikens svar på Ulf Lundell

Jesper HC blogg 2Ulf Lundell ska en gång ha sagt att ”En inställd spelning är en spelning det också”. Citatet är så oerhört rock n’ roll att det omedelbart blev bevingat, åtminstone i min bekantskapskrets.

Ulf Lundell ska en gång ha sagt att ”En inställd spelning är en spelning det också”. Citatet är så oerhört rock n’ roll att det omedelbart blev bevingat, åtminstone i min bekantskapskrets.

Några som tycks ha tagit till sig det här synsättet i lite väl hög utsträckning är högerstyret i Sundbyberg. Man har sedan maktskiftet varit märkligt långsamma i sin reformtakt – kommunfullmäktiges möte 22 februari ställdes in och mötet i mars var ett av de kortaste jag någonsin varit på.

Vad man däremot hunnit med att göra, är att med stöd av SD stoppa utbyggnaden av Duvboskolan, i december 2015 stoppa etableringen av en högstadieskola i centrala Sundbyberg samt byggandet av en högstadieskola i Ursvik. Kommunens skolverksamhet skriker nu efter utbildningsplatser och skolorna är knökfulla.

Vad händer då? Jo, till nästa sammanträde med Grundskole- och gymnasienämnden har vi nu fått in frågor från Skolinspektionen om hela tre friskolor som vill etablera sig i Sundbyberg.

Det är så här högerpolitik fungerar. Kommunen ”misslyckas” med att möta de behov som finns i välfärden och man lämnar det istället åt privata aktörer att fylla det tomrum som uppstår. Inte för att kommunen inte klarar av det, utan för att (moderat)politiken inte vill göra det. Istället för att planera för en skola för alla, låter man friskolorna ytterligare segregera en redan hårt uppdelad skolkommun. En inställd spelning är en spelning det också, och en stoppad skola kan bli en skola det med – men en privat skola, en segregerad och därmed sämre skola. Det är trots allt skillnad på en spelning och en spelning. Det vet alla som någon gång sett Ulf Lundell.

Jesper Wiklund

1 april 2016

Dela den här sidan:

Kopiera länk