sida

Sänk toppolitikers löner

Om du fick sätta din egen lön, vilken lön skulle du sätta då?

Om du fick sätta din egen lön, vilken lön skulle du sätta då?

Medianlönen i Sverige ligger strax över 28.000 kr månaden, en lärarlön i grundskolan på ca 33.000kr. En undersköterska i kommunal äldreomsorg tjänade förra året i snitt 25.300 kr i månaden, en socialsekreterare 32.500 kr per månad. Jag vet så klart inte vilken lön de skulle sätta åt sig själva om de fick, men jag gissar att de flesta av dem skulle vilja ha högre lön och jag kan utan tvekan säga att de alla förtjänar det också.

Så hur gör Sundbybergs toppolitiker när de sätter sin egen lön? För de gör de – trots att det kan låta riktigt galet i de flesta lönearbetares öron. När Moderaterna tog makten 2015 beslutade de och de andra partierna i styret för att höja sina löner med 20 %! Efter höjningen så tjänade sex politiker i Sundbyberg över 64.000 kr i månaden, dvs lite drygt det dubbla mot vad den genomsnittlige läraren får i lön. Då ska tilläggas att flera politiker också har sidoinkomster från andra uppdrag.

På senaste kommunfullmäktige reviderades arvodesreglementet så att Miljöpartiets gruppledare nu bara får hälften så mycket som de andra gruppledarna i styret. Det är helt klart ett steg i rätt riktning och all heder till Miljöpartiet som tar det steget. Frågan är – när följer resten av partierna efter?

De allra flesta politiker i Sundbyberg är fritidspolitiker som har vanliga jobb och fullgör sina uppdrag på kvällar och helger, ibland till väldigt låg ersättning. Men det är helt orimligt att vi har toppolitiker som tjänar mer än dubbelt så mycket som de medborgare de är satta att representera. Vänsterpartiet driver sedan många år att politikerlönerna ska sänkas – både i riksdagen och i kommunerna. Det kommer vi fortsätta göra. Vänsterpartiet har dessutom en partiskatt just för att vi tycker att folkets företrädare inte bör leva på en nivå som skiljer sig alltför mycket från medborgarna.

Så till den ursprungliga frågan, om du fick sätta din egen lön vilken lön skulle du sätta då? Det är ju en rent hypotetisk fråga. De allra flesta får inte sätta sin egen lön, men de allra flesta kan vara med och sätta politikernas löner. På söndagen den 9e september har ni chansen att göra det.

Jesper Wiklund
27 april 2018

Dela den här sidan:

Kopiera länk