sida

Snällhetstips för julefrid

julkalender-14-dec-nooshi-d

Hallå i stugan!

Blir det någon julstämning i år? Det är nästan lite svårt att stå emot med all pepparkaksfika, utebelysning och kyrkliga toner om omsorg om sin nästa ute i landet. Och hur fint är det inte att vara lite snäll nu när vi ändå ska samlas och äta massa kött/vegalternativ och tänka på Jesus för en dag? Det är ändå så trevligt när det inte blir slagsmål under julen. Så tänk på att vara särskilt snälla mot varandra under de här efterlängtade semesterveckor.

Här är några snällhetstips till dig som verkligen vill ta julbudskapet på allvar:

1. Börja inte samla in namn mot ”förtätning” när du t ex ser att det ska byggas nya hyresrätter i närheten av dej.

Dude! Va inte den personen bara. Vet du hur få personer som bor i Sverige? Vi är typ en av världens mest glesbefolkade land. Det bor typ lika många i London som i HELA Sverige. Alla får plats, jag lovar. Kolla detta t ex här.

Var glad att någon vill bo någonstans i närheten av dej. Du kommer bli skitglad när det är lite mer liv och rörelse ute i bostadsområdet och lite fler att hänga med. Din nästa stora kärlek kanske flyttar in i det nybyggda området. Ska du säga nej till all utveckling i all evighet pga ”mina fastighetsvärden!!” är det snart du som är förlorare i stenåldersland.

2. Gå inte och gorma på möten om byggande av hem för ensamkommande barn, hospise eller gruppboende. Va positiv!

Kolla på dig själv i spegeln. Var det verkligen det här du drömde om som liten? Att aldrig ge andra en chans? Att vara hatisk mot alla andra- människor på flykt, döende och personer i behov av hjälp? Ingen gillar den du har blivit – du framstår som en girig gris utan empati. Använd juletiden för att tänka över ditt beteende. Kanske kan du hälsa på ett boende under mellandagarna, så att ni lär känna varandra? Du kommer aldrig veta hur andra har det om du inte försöker sätta dej in i andras situation. Dina nerver kommer må så mkt bättre när du märker att allt det du gått omkring tänkt bara var fördomar!

3. Köp inte upp en (eller flera) bostadsrätt(er) bara för hyra ut den/dem till 10 personer som betalar 20 000 var för varsitt rum.

Seriöst, hur hade det känts om någon gjorde så mot dig? Julbudskapet är: ”du ska göra mot andra det du vill att andra ska göra mot dej”. Och det är inte särskilt trevligt att utnyttja folks behov av boende på det här sättet. Om du själv inte tänker bo där – låt någon annan köpa den där bostaden då. Ska du verkligen hyra ut någon gång kan du göra det till en RIMLIG hyra. Har du massa pengar över som du inte vet vad du ska göra av? Lägg det på nån som tänker bygga nya hyresrätter istället.

4. Var inte en sån bitter bilman.

Det är klart att bilen kan behövas ibland för att frakta julklappar från Ikea etc. Men börja inte tugga fradga bara för att någon cykelbana breddas lite eller för att snön plogas i första hand från gågatorna och inte från bilvägarna. Det är bara ocool. Om fler kunde åka tåg under mellandagarna – tänk så mkt glesare och lättare det blir att köra på vägarna dessutom! Några bilfria gator kommer inte skada – det blir så mkt lugnare och skönare för barnen att springa runt då. Färre bilar kan faktiskt ge ökad julglädje!

5. Är du inte med i Hyresgästföreningen? Gå med!

Är du hyresgäst med förstahands/andrahands/tredjehands eller hundradehandskontrakt? Du bara måste gå med i föreningen som kämpar för dig. Utan dom hade du idag kanske betalat dubbelt så hög hyra. Deras jobb är att förhandla ner din hyra till en nivå du ska kunna klara av. En gång ville min hyresvärd höja min hyra med 26 %. Hyresgästföreningen fick ner det till 3! Men det är ingen myndighet – utan en medlemsorganisation. Om alla skulle tänka som du och bara glida med utan att bli medlem skulle snart Hyresgästföreningen inte kunna förhandla så bra som de gör nu. När du blir medlem kan du få svar på alla dina andra hemfrågor också. Så gå in här och ansök på studs! Jul är den solidariska högtiden då vi ska hålla ihop!

Du kommer tacka mig i efterhand för dessa goda råd. Förhoppningsvis infinner sig den inre julefrid och harmoni som du alltid sökt i livet. Genom att återkomma till denna text några gånger per år kan du dessutom hålla kvar i känslan hela 2017.

Presenttips som dessutom gör att du slipper butiksångesten:

Fristadsfonden

Flammanprenumeration

Med det vill jag önska er alla en god jul och ett riktigt gott nytt år!

Nooshi Dadgostar
riksdagsledamot (V)

14 december 2016

Dela den här sidan:

Kopiera länk