sida

Solidaritet

julkalender-2-dec-2016-solidaritetOm du har vuxit upp i ett land där du fick plats i en skattefinansierad förskola och senare gratis grundskola med lagad mat och flourtanter. Om du under hela din barndom (och en bit upp i vuxenåren) fått gratis tandvård och extremt subventionerad sjukvård. Om du har fått din utbildning via ett skattefinansierat universitet samtidigt som du fått låna pengar förmånligt för att kunna köpa mat och betala lägenhetshyran – en lägenhet som du för övrigt fått tillträde till tack vare att det över huvudtaget finns hyreslägenheter i våra gemensamt ägda bolag. Om du nu fått barn som i sin tur ska gå igenom förskola, skola och – kanske – högre utbildning. Barn som kommer få kräksjukan (typ tusen gånger, framför allt i februari) så du måste vabba, som kommer behöva besöka tandläkaren och ibland vårdcentralen, som kommer gå på en massa utvecklande fritidsaktiviteter, som blir nyfikna på böckerna i biblioteket och kanske vill lära sig spela något instrument.

Om du har vuxit upp i ett land där du fick plats i en skattefinansierad förskola och senare gratis grundskola med lagad mat och flourtanter. Om du under hela din barndom (och en bit upp i vuxenåren) fått gratis tandvård och extremt subventionerad sjukvård. Om du har fått din utbildning via ett skattefinansierat universitet samtidigt som du fått låna pengar förmånligt för att kunna köpa mat och betala lägenhetshyran – en lägenhet som du för övrigt fått tillträde till tack vare att det över huvudtaget finns hyreslägenheter i våra gemensamt ägda bolag. Om du nu fått barn som i sin tur ska gå igenom förskola, skola och – kanske – högre utbildning. Barn som kommer få kräksjukan (typ tusen gånger, framför allt i februari) så du måste vabba, som kommer behöva besöka tandläkaren och ibland vårdcentralen, som kommer gå på en massa utvecklande fritidsaktiviteter, som blir nyfikna på böckerna i biblioteket och kanske vill lära sig spela något instrument.

Om du nu har upplevt allt det här, eller om du tror dig komma att hamna i sådana situationer. Då är det förmodligen så att även du tjänar på välfärdssamhället. Då är det troligen så att även du står upp för att dina barn ska få samma möjligheter som du haft, eller att andras barn ska få det. Då är det kanske så att du ser fördelarna med en skattefinansierad välfärd och gemensamt ägande. Det är något som kallas för solidaritet – över generationsgränser, över nationsgränser och över inkomstgränser. Du är varmt välkommen i arbetet mot klassamhälle, patriarkat och rasism, du är varmt välkommen i arbetet för ett öppet Sundbyberg för alla, du är varmt välkommen till Vänsterpartiet.

Jesper Wiklund

2 december 2016

Dela den här sidan:

Kopiera länk