sida

Sundbyberg bortom kronor och ören

 

jesper_porträtt2

På initiativ av Vänsterpartiet beslutade Kommunfullmäktige för ett par år sedan att vi årligen inte bara ska redovisa hur Sundbybergs ekonomi utvecklas, utan också hur den sociala verkligheten ser ut. Hur många är arbetslösa? Hur ser verkligheten ut för våra ungdomar? Har alla samma möjlighet att demokratisk påverka samhället? Och inte minst – vad gör kommunen?

Med ett ”socialt bokslut” vill vi inte bara blicka tillbaks på året som gått utan också berätta om vår vision om ett hållbart samhälle, om ett Sundbyberg som håller ihop. Tanken är att bokslutet ska bidra till den visionen och fungera som inspiration både för politiker och tjänstemän i kommunen.

I veckan presenterades så stadens sociala bokslut för andra året i rad. Vad kunde vi då läsa där? Mycket, till exempel att valdeltagandet ökade 2014 jämfört med 2010, men att det skiljer över 22 procentenheter mellan Hallonbergen och Duvbo. Vi kunde också utläsa att 23 % av barnen i Sundbyberg år 2011 lever i fattiga familjer (barnfattigdom), trots att inkomsterna i Sundbyberg i snitt är högre än de i landet i övrigt. Den genomsnittliga barnfattigdomen i landet som helhet är 19 %.

Men vi kan också läsa om Rissneambassadörerna och det julfirande de anordnade. Vi kan läsa om hbt-certifiering av bibliotek och badhus, om Väsby Melodifestival där personer med olika former av funktionsnedsättning deltar, kommunens ”Guide till tystnaden” och cykelkurser för vuxna.

Det här är alltså bara en bråkdel av allt som det berättas om i det sociala bokslutet. Vill du få veta vad som faktiskt görs för att Sundbyberg på riktigt faktiskt ska vara en stad för alla, där vi aktivt jobbar för att motverka rasism, klassklyftor och sexism så är det här den mest relevanta läsning som finns.

Jesper Wiklund

Dela den här sidan:

Kopiera länk