sida

Tillsammans är roligare

Foto Anja UllbergNu har jag kommit igång som volontär på ankomstboendet för flyktingar som kommunen sedan i höstas driver i Ursvik. Blir stolt över att se att kommunen varit så snabb i att möta det stora behov av sovplatser som Migrationsverket har haft (risken är annars att placeringarna blir hos olika typer av skojarföretag eller oseriösa aktörer), det stora antal medmänniskor – både från Sundbyberg och andra kommuner – som ideellt hjälpt till med allt från promenader till matbutiker till att sysselsätta barnen eller översätta brev från Migrationsverket. Bäst förra veckan var Cirkus Cirkör som höll workshop i lindans m.m. med barnen och mannen som kom fram, sken som en sol och sa ”Tomorrow. Transfer, jani – Gotland. Good?”. Nu har Migrationsverket meddelat att de inte längre kommer behöva boendet och det kommer därför att stängas i mars. Men det finns många andra sätt att engagera sig för att göra Sundbyberg till en öppen stad för alla.

Nu har jag kommit igång som volontär på ankomstboendet för flyktingar som kommunen sedan i höstas driver i Ursvik. Blir stolt över att se att kommunen varit så snabb i att möta det stora behov av sovplatser som Migrationsverket har haft (risken är annars att placeringarna blir hos olika typer av skojarföretag eller oseriösa aktörer), det stora antal medmänniskor – både från Sundbyberg och andra kommuner – som ideellt hjälpt till med allt från promenader till matbutiker till att sysselsätta barnen eller översätta brev från Migrationsverket. Bäst förra veckan var Cirkus Cirkör som höll workshop i lindans m.m. med barnen och mannen som kom fram, sken som en sol och sa ”Tomorrow. Transfer, jani – Gotland. Good?”. Nu har Migrationsverket meddelat att de inte längre kommer behöva boendet och det kommer därför att stängas i mars. Men det finns många andra sätt att engagera sig för att göra Sundbyberg till en öppen stad för alla.

AIKs mest nystartade supporterförening ”Allmänna Supporterklubben” har startat ett läxhjälps-program. Behöver du hjälp med läxläsning så matchas du ihop med olika AIK-are som har specialkunskap på olika områden. Vill du bli läxhjälpare? Eller ha hjälp med läxan? Läs mer här:

Föreningen Tillsammans Sundbyberg står för ett samhälle där alla får plats oavsett religion, sexuell läggning, kön och etnicitet. De vill skapa ett Sundbyberg utan rasism genom att stärka gemenskapen i lokalsamhället. Vill du vara med kan du kontakta dem på [email protected]

I ett samarbete mellan Sundbybergs stad och rörelsenTillsammans Sundbyberg startade också ”Kompis Sundbyberg”. Här paras etablerade Sundbybergare ihop med nyanlända. Syftet är att öva svenska men också att lära känna varandra och motverka fördomar. Här behövs det fler etablerade – gärna män mellan 18 och 40. Så tveka inte att anmäla dig. Jag kan själv intyga att det är givande. Läs mer här.

Centrumkyrkan har med stöd från kommunen under flera år hållit sitt soppkök på lördagar. Varje vecka serveras över hundra personer soppa, macka och gemenskap. Även folk utanför församlingen är med och hjälper till.

Givetvis finns det hundratals andra sätt att engagera sig. I en idrottsförening, i kvinnojouren eller, varför inte, i ett politiskt parti.

Poängen är att tillsammans gör vi Sundbyberg, och Sverige, till ett ställe där omtanke istället för vinstintresse styr. Tillsammans är vi starka och tillsammans har vi mycket mycket roligare.

Jesper Wiklund

19 februari 2016

Dela den här sidan:

Kopiera länk