sida

Tillsammans mot förtrycket

julkalender-4-dec-tillsammans-mot-fortycketEn av 2014 års bästa filmer, Pride, är ett bevis för att samarbete mot förtyck hjälper. Filmen utspelar sig i Storbritannien på 1980-talet när högerns extremt aggressiva premiärminister, Margret Thatcher, tog makten i landet. Thatcher försökte krossa fackföreningsrörelsen och hindra arbetarklassen från att ställa krav på rättvisa villkor. Hon satte in polis och militär för att kväva alla försök till motstånd. När en grupp bögar och lesbiska i London får höra om detta kan de relatera till hur de själva blir behandlade. De beslutar sig för att starta en insamling för de strejkande kolgruvearbetarna i en liten by i Wales. Vi får se personer som kämpar får sin egen överlevnad och rätt att finnas, samtidigt som de utmanar sina fördomar om andra, och då väljer solidaritet.

En av 2014 års bästa filmer, Pride, är ett bevis för att samarbete mot förtyck hjälper. Filmen utspelar sig i Storbritannien på 1980-talet när högerns extremt aggressiva premiärminister, Margret Thatcher, tog makten i landet. Thatcher försökte krossa fackföreningsrörelsen och hindra arbetarklassen från att ställa krav på rättvisa villkor. Hon satte in polis och militär för att kväva alla försök till motstånd. När en grupp bögar och lesbiska i London får höra om detta kan de relatera till hur de själva blir behandlade. De beslutar sig för att starta en insamling för de strejkande kolgruvearbetarna i en liten by i Wales. Vi får se personer som kämpar får sin egen överlevnad och rätt att finnas, samtidigt som de utmanar sina fördomar om andra, och då väljer solidaritet.

Filmen visar att alla som tillhör olika grupper som lever under förtryck, behöver samordna sin kamp och lära sig att se varandras utsatthet. I samarbete blir vi starkare och kan utmana destruktiva krafter. Tillsammans kan vi skapa ett samhälle där rättvisa och solidaritet får vinna över girighet, våld och ofrihet. Även här i Sundbyberg behöver vi tänka så. Om grupper som utsätts för orättvisor samarbetar kan vi nå så mycket längre. Det handlar bland annat om personer med normbrytande funktionalitet, personer med annan etnisk bakgrund än svensk, hbtq-personer och personer ur arbetarklassen.

Vänsterpartiet Sundbyberg jobbar för att stärka personer som är utsatta för någon typ av förtryck. Vi vill att alla ska kunna känna sig trygga och ha samma möjligheter att utvecklas oavsett vem en är och varifrån en kommer. Därför behöver Sundbyberg mer feminism, socialism, solidaritet och kamratskap. Sundbyberg behöver en stark vänster!

Filmen Pride är en stark och känslosam film som bygger på verkliga händelser. Kan erkänna att första gången jag såg filmen så grät jag. Filmen stärkte min övertygelse om att det vänstern jobbar för är rätt – vi behöver hjälpa varandra. Se filmen Pride – jag tror du kommer bli glad!

Tobias Tengström

4 december 2016

 

Information om filmen Pride hittar du här.

Trailer för filmen hittar du här.

Dela den här sidan:

Kopiera länk