sida

Varför hatar högern hyresrätter?

Jesper HC blogg 2Vi får höra det hela tiden – det ska vara blandade boendeformer i alla stadsdelar. Det låter ju bra. Vem vill inte kunna flytta till en större lägenhet i samma område om man får barn? Eller till en mindre om man separerar? Eller till en dyrare om man får ett mer välbetalt jobb? Vem vet, man kanske till och med kan få en lägenhet med balkong! Även själva tanken med att den som kan ta ett miljonlån för att få tag på en bostad, ska bo i samma område som den som köat i 15 år är ganska tilltalande. Jag gillar mångfald – det ska finnas stora lägenheter och små lägenheter, gamla lägenheter och nya lägenheter och några radhus och villor på det. Det ska finnas billiga lägenheter och kanske en och annan lite dyrare, det ska finnas hyresrätter och det ska finnas bostadsrätter.

Vi får höra det hela tiden – det ska vara blandade boendeformer i alla stadsdelar. Det låter ju bra. Vem vill inte kunna flytta till en större lägenhet i samma område om man får barn? Eller till en mindre om man separerar? Eller till en dyrare om man får ett mer välbetalt jobb? Vem vet, man kanske till och med kan få en lägenhet med balkong! Även själva tanken med att den som kan ta ett miljonlån för att få tag på en bostad, ska bo i samma område som den som köat i 15 år är ganska tilltalande. Jag gillar mångfald – det ska finnas stora lägenheter och små lägenheter, gamla lägenheter och nya lägenheter och några radhus och villor på det. Det ska finnas billiga lägenheter och kanske en och annan lite dyrare, det ska finnas hyresrätter och det ska finnas bostadsrätter.

Problemet är att högern inte vill ha blandade boendeformer. Högern gillar nämligen inte hyresrätter. Hur ska man annars förklara att de vill sälja ut hyresrätterna i Hallonbergen, men inte bygga nya i stadsdelar där det saknas? Istället för att bygga nya hyresrätter i de rika områdena, vill man alltså sälja hyresrätterna i de fattiga. Riktigt talande blir det när de – som enda insats mot skolsegregationen – vill driva utförsäljningar av allmännyttan. Det är avslöjande – utförsäljningarna handlar om att flytta på de som bor i Hallonbergen, inte om att göra stadsdelen mer attraktiv för de som redan bor där.

När högern vill sälja ut hyresrätterna föredrar Vänstern att bygga nytt. För att korta bostadskön och öka integrationen behövs fler bostäder, inte fler utförsäljningar. Frågan som kvarstår är – var ska sundbybergarna bo någonstans när hyrorna höjs och lägenheterna reas ut?

Jesper Wiklund

12 februari 2016

Dela den här sidan:

Kopiera länk