sida

Vi måste prata om det politiska spelet

Vi måste prata lite om strategin Moderaterna använder sig av för att presentera sin politik.

Vi måste prata lite om strategin Moderaterna använder sig av för att presentera sin politik.

1. Ta bort ett framgångsrikt koncept.
2. Lägg fram ett eget sämre förslag.
3. Paketera det som att det är din egen helt nya och bra idé.

Visst ser det bra ut när man ska redovisa sen?

Här är tre exempel på paket där styret har tagit ut innehållet, trampat på det, och slagit in det i fint omslagspapper för att återvinnas till dig som medborgare:

Köttfri dag i veckan
Länge och i motvind kämpades det för att införa en köttfri dag i veckan i kommunens verksamheter. Och det lyckades. Ett bra koncept för både klimat, hälsa och djur. Sedan gjordes matpolicyn om. Den köttfria dagen försvann till förmån för att alla måltider skulle ha ett vegetariskt alternativ. Vi säger “Heja!” till dagliga köttfria alternativ, men det går faktiskt att göra både och. En köttfri dag är ett ställningstagande som utmanar köttnormen och uppmanar till diskussion. Lyckligtvis har tjänstemännen i kommunen insett det och den köttfria dagen återfinns i vissa av våra verksamheter. Synd att politiken hamnade efter all forskning och sånt bara…

Rissneambassadörerna blir ungdomsambassadörerna
När sju Rissneambassadörer blir till tre ungdomsambassadörer, beskrivs det av Moderaterna som en ”satsning” eller som en ”utveckling”. De lite mer blygsamma Liberalerna säger att man ”skruvar” på projektet. För oss övriga är det uppenbart att fem myror är fler än fyra elefanter, och tre ungdomsambassadörer är färre än sju Rissneambassadörer.

Sommarjobben
Det här blev väldigt många upprörda över, men det bekom inte styret. Moderaterna tog bort sommarjobbsgarantin för alla nior, istället ska det konkurreras om tjänsterna och anställningen förlängdes från två veckor till tre. “Det ska inte daltas med ungdomarna” sa Moderaterna. Nej, vi ska inte dalta med ungdomarna. Det är därför alla Sundbybergs ungdomar på lika villkor ska kunna få ett jobb och därmed förmodligen för första gången ha en egen ekonomi. Det är ett viktigt första ansvarstagande att både utföra ett jobb och få betalt för det. Det kan få en ungdom att växa rejält som människa. Nu gynnas de som har lätt för sig och som kanske har föräldrar som kan hjälpa till med att skriva CV.

Det här är bara några exempel på hur ideologiskt motiverade försämringar förpackas som att det i själva verket handlar om mer av samma vara som tidigare. Demokratin gynnas av att skillnader tydliggörs och att de politiska partierna står för sina åsikter. Det här politiska spelet är ett problem vi behöver prata om.

Yvette Rasch

31 mars 2017

Dela den här sidan:

Kopiera länk