Insändare

Låt inte vinstintresset gå före elevernas rätt till utbildning

Jesper EiklundDEBATT Solveig Sunnebo från Helantius Förskolor och Välfärdens Grupp 8 skriver i sitt svar på min insändare om skolan att (V) låter ideologi gå före verklighet. Det är ett märkligt påstående, i de allra flesta länder är även konservativa partier emot vinstuttag i skolverksamheten. Sverige är, tillsammans med Chile, unikt i världen i det utrymme som ges skolföretag när det gäller att plocka ut vinst på våra skattepengar. Även bland svenska väljare finns ett stort motstånd mot detta – över 60% av befolkningen är kritiska till vinstuttag i välfärden. Faktum är att det som Sunnebo kallar för ett enskilt ”dåligt exempel” är symptom på det grundläggande systemfelet – att ägare av skolor tillåts prioritera kortsiktig vinst före elevernas rätt till utbildning.

DEBATT Solveig Sunnebo från Helantius Förskolor och Välfärdens Grupp 8 skriver i sitt svar på min insändare om skolan att (V) låter ideologi gå före verklighet. Det är ett märkligt påstående, i de allra flesta länder är även konservativa partier emot vinstuttag i skolverksamheten. Sverige är, tillsammans med Chile, unikt i världen i det utrymme som ges skolföretag när det gäller att plocka ut vinst på våra skattepengar. Även bland svenska väljare finns ett stort motstånd mot detta – över 60% av befolkningen är kritiska till vinstuttag i välfärden. Faktum är att det som Sunnebo kallar för ett enskilt ”dåligt exempel” är symptom på det grundläggande systemfelet – att ägare av skolor tillåts prioritera kortsiktig vinst före elevernas rätt till utbildning.

Vårt alternativ till det är att istället investera pengarna där de behövs. Till fler lärare, fler speciallärare och mer fritidspersonal så att alla barn får det stöd de behöver och har rätt till. Högerpartierna vill ha vinst till ett fåtal, vi vill ha utbildning till alla. Visst är det ideologiskt. Det är en grundläggande fråga om allas lika värde.

Jesper Wiklund

(V) Sundbyberg

Dela den här sidan:

Kopiera länk