Interpellation/ fråga

Förbättra arbetsmiljön i kvinnodominerad verksamhet!

hemtjänstArbetsmiljöverket har jämfört arbetsmiljön i två kommunala verksamheter – den kvinnodominerade hemtjänsten och den mansdominerade tekniska förvaltningen, som sköter parker, fastigheter och gator.

Arbetsmiljöverket har jämfört arbetsmiljön i två kommunala verksamheter – den kvinnodominerade hemtjänsten och den mansdominerade tekniska förvaltningen, som sköter parker, fastigheter och gator.

Granskningen visar att arbetsmiljön i hemtjänsten är betydligt sämre än inom teknisk förvaltning. Över hälften av de ungefär 1 000 medarbetare i hemtjänsten som har svarat på Arbetsmiljöverkets frågor uppger att de har sömnproblem, hjärtklappning eller nedstämdhet, som sätts i samband med jobbet. Färre än var tredje som arbetar med renhållning, fastighetsskötsel och snöröjning i kommunerna upplever samma sak.

Slutsatsen är att den sämre arbetsmiljön inom kvinnodominerad verksamhet bidrar till att kvinnor har högre ohälsa än män och i större utsträckning riskerar lämna arbetslivet i förtid.

Sundbyberg är en av 59 granskade kommuner och även här är mönstret tydligt. Arbetsmiljöverket har utifrån det som framkom vid inspektionen i Sundbybergs stads hemtjänst riktat ett föreläggande om vite om staden inte åtgärdar bristerna.

Med anledning av det lämnar vi på måndag en interpellation till kommunfullmäktige där vi frågar kommunstyrelsens ordförande om han delar arbetsmiljöverkets slutsatser och är beredd att följa arbetsmiljöverkets rekommendationer, samt om han anser att detta går att göra inom ramen för befintlig budget.

Dela den här sidan:

Kopiera länk