Pressmeddelande

Vi satsar på jämställdhet

Vänsterpartiet i Sundbyberg vill skapa en jämställdhetsdiplomering och en särskild lönepott för att utjämna oskäliga löneskillnader mellan kvinnor och män.

Genom en jämställdhetsdiplomering vill partiet växla upp och kvalitetssäkra jämställdhetsarbetet i stadens verksamheter. För att bli diplomerad ska verksamheten visa att de har ett utvecklingsarbete och lever upp till vissa kriterier.

– Som medborgare måste vi veta att vi får lika bra bemötande och stöd oavsett könstillhörighet. Genomgående får kvinnor mindre av samhällets resurser än män. Det visar sig i allt från att fritidsgårdarna är mer riktade till killar, till att män har högre löner. En diplomering är ett sätt att förändra det, säger Jesper Wiklund.

Samtidigt vill partiet att en del av löneutrymmet avsätts i en särskild pott för att utjämna oskäliga löneskillnader. Enligt kommundatabasen Kolada tjänar en genomsnittlig kvinna i Sundbyberg 43 000 kr mindre om året än en man.

– Vi måste komma åt löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Det är inte ok att vi som kvinnor ska tjäna mindre bara för att vi är kvinnor. Här behöver Sundbybergs stad gå före och bli ett föredöme, säger Veronica Kallander.

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk