Blogg

Hannes Anagrius: ny politisk sekreterare!

Jag tycker samhällets uppgift borde vara ganska enkel: Ordna så att alla kan leva bra liv: bostad, trygghet, socialt umgänge, meningsfulla jobb och aktiviteter, men utan att förstöra natur och klimat. Vi kan inte ha att några stressar ihjäl sig och andra inte har ett jobb. Varför inte dela på det som behöver göras? Några överkonsumerar sönder vår  planet och andra har knappt råd till hyran. Att vi i ett Sverige som aldrig varit så rikt eller haft så många miljardärer inte klarar den här uppgiften är ett systemfel som bara Vänstern kan fixa.

Jag är 31 år och bor i Vårberg tillsammans med min tjej, där jag varit aktiv lokalt i Vänsterpartiet i över två år. Jag är uppväxt i Söderförort i Stockholm och har alltid varit intresserad av samhälle och politik. Jag kom ihåg att vi i mellanstadiet förstod att Irak-kriget bara skulle leda till mer krig och gick ut och demonstrerade. Det var då och från mina föräldrar jag förstod att man kan och måste försöka göra samhället bättre. Och att det bara är när många olika individer och grupper går samman som vanliga människor kan bli hörda.

Som engagerad i miljö- och klimatrörelsen har jag upplevt detta igen de senaste åren med den nya fantastiska klimatrörelsen. När jag skrev för Supermijöbloggen  såg jag på Facebook en bild på en liten högstadietjej som hade ledsnat och satt sig utanför Riksdagen med en skylt:

Vi barn gör ju oftast inte som ni säger åt oss att göra. Vi gör som ni gör. Och eftersom ni vuxna skiter i min framtid så gör jag det med”.

Från engagemang i flera miljöorganisationer och studier i hållbar utveckling på Universitetet tyckte jag Greta satte ord på frustrationen jag själv känt. Hon blev som barnet i Kejsarens nya Kläder. Det går inte att låtsas som vårt samhälle är normalt längre när ett barn påpekat att alla barns framtid håller på att förstöras.

Därför gick jag dit och intervjuade Greta för Supermiljöbloggen. Hon var rätt tystlåten och eftertänksam då – hon var inte som man tänker sig en aktivist, utan tog bara helt enkelt klimatet på allvar. Om en väldigt bestämd påläst högstadietjej kan väcka en global rörelse, kan vi göra mycket tillsammans. Och miljöfrågan, att folk är ensamma, att välfärden har för lite resurser och så vidare är alla symptom på att ekonomin och politiken inte är riggad för oss utan för vinst till några få.

Men viktigt är att inte bara göra sin röst hörd utan också att lyssna. Jag vill lära mig mer om Sundbyberg och vilka behov och utmaningar som finns här. Jag är väldigt peppad på att stötta Vänsterpartiet Sundbyberg att stenhårt driva på för en politik för alla inte bara för de rika!

Hannes Anagrius, politisk sekreterare Vänsterpartiet Sundbyberg

Dela den här sidan:

Kopiera länk