Blogg

Tack vårdanställda och tack arbetarrörelsen!

Nu är det juli och det betyder ofta semester för många. Samtidigt är årets sommar väldigt annorlunda på flera sätt. Planerade utlandssemestrar har ställts in, diskussion kring semester eller hemester har blossat upp och träffar med vänner och bekanta har begränsats. Coronapandemin har påverkat hela våren, men nu också sommaren.

Vårdpersonalen, vilka hjältar, både inom sjukvård och äldreomsorg. De har slitit för att rädda liv, ta hand om våra äldre och försöka ro ut den svåraste tiden på länge. När detta är över kan vi inte tolerera att dessa hjältar får återgå till fortsatta besparingar, utan de behöver mer resurser, fler kollegor och bättre arbetsvillkor. Jonas Sjöstedt lyfte även ett förslag som riktar sig direkt mot dessa:

            Vi ser hur de som jobbar i vård och omsorg får slita väldigt   hårt för att klara coronakrisen. Jag tycker att de ska få en extra semestervecka som ett tack från samhället för den imponerande insats de gör.

 

Dessutom kräver Vänsterpartiet en nystart för vård och omsorg, där resurser tillförs under en lång tid för att förbättra arbetsvillkoren. Detta är definitivt något som går att driva på lokal nivå.

Semester är dock inget som givits oss gratis. Utan det är något arbetarrörelsen kämpat länge för. Tillsammans tog vi kamp mot högern som inte ville ha lagstadgad semester eller lediga lördagar. Tack arbetarrörelsen för er kamp och vår allas vinst!

Trots åratal av försämringar har Sveriges arbetare jämfört med andra länder starka rättigheter. Skillnaden mellan de som omfattas av kollektivavtal och de som inte gör det har blivit tydliga. Sverige är trots det fortfarande, för de flesta här, ett av världens bästa länder att arbeta och leva i. Detta vill högern ändra på, genom att göra permanenta inskränkningar i anställningstrygghet och arbetsrätt. Men vi ger oss aldrig!

Så varje gång du njuter av din semester, kom ihåg – det är inte högerns kamp som gjort att du får ledigt, det är vänsterns. Ha en fin sommar och hoppas ni alla får möjlighet till vila, sol och en distanserad ledighet!

Moisés Ubeira, gruppledare 

Dela den här sidan:

Kopiera länk