artikel
Lena Rönnlund

Brottsbekämpning kräver resurser inte bara vackra ord 

Trygghet i en kommun kan beröra många olika områden. Det handlar om trygghet i hemmet, på skolgården, att få rätt vård och mycket mer. Otrygghet och kriminalitet är kopplat till sociala problem och segregation. Likvärdiga skolor och en stark välfärd skapar goda förutsättningar för ett tryggt Sundbyberg, fritt från kriminalitet. 

Även Socialdemokraterna talar varmt om förebyggande åtgärder. Men ord kräver också handling. När vi ser vad styret (S-C-L) gjort under mandatperioden, då kan vi konstatera att det har satts upp kameror i Rissne och införts en modell kring metoder för snabbare lagföring. De åtgärderna har inget att göra med sociala förebyggande insatser, stärkt välfärd eller en jämlik skola, som ju är Socialdemokraternas problembeskrivning. Tvärtom har väldigt många verksamheter fått utstå nedskärningar under Socialdemokraternas och Centerpartiets och Liberalernas styre.

Har Sundbyberg försvunnit från NOAs lista över utsatta områden? Det korta svaret är tyvärr nej. Och grunden till det är de mycket kraftiga besparingar inom just den generella välfärden som Socialdemokraterna gjort under denna mandatperiod. Nedskärningar som genomförts har påverkat ungas liv. Vikten av tillräckligt mycket personal med bra arbetsvillkor i skolor och fritidsgårdar är avgörande. Genom att skära ner på resurserna i dessa viktiga verksamheter, då kapar vi även samhällets möjligheter att stötta de unga.

Ingen trygghet med nedskärningar

Barn och unga behöver inte fler nedskärningar, de behöver en trygg skolgång och en plats efter skolan att känna sig trygga på. De behöver också en plats där de kan utveckla en trygg relation till sin omgivning och ett ökat förtroende för vuxna. Socialdemokraterna har inte heller ökat stödet till civilsamhället, när vi vet att många ideella föreningar har ett stort engagemang för att bidra till det trygghetsskapande arbetet.   

Våra verksamheter behöver mer resurser. Vi behöver fler fritidsgårdar och mer personal på fritidsgårdarna, mer personal på fritids och i skolan. Vi behöver också skapa fler träffar mellan vuxna och unga genom till exempel kostnadsfri frukost i skolan.

Det ska vara lätt att lämna  

Vi anser att det även ska vara lättare att lämna ett kriminellt gäng genom avhopparverksamhet. All avhopparverksamhet måste, för att effektivt nå önskade resultat, vara väl förankrad med existerande och erfarna avhopparverksamheter där samarbete med relevanta myndigheter finns.  Genom dialog också med fritidsgårdar, nattvandrare och eldsjälar får man mer förståelse för vad det är för arbete som faktiskt krävs.  

För att skapa trygghet och vägar ut för de som vill lämna kriminalitet behöves välutformade strukturer för att människor ska kunna komma på rätt bana och stanna där. Och när människor valt bort kriminalitet, då behöver de också en andra chans tydliga vägar för studier och arbete som visar på att staden finns tillgänglig och erbjuder nya möjligheter.  

Vänsterpartiet är ett parti som håller vad vi lovar och som gör det vi säger. Vi måste stärka de förebyggande sociala insatserna, skapa en bra likvärdig skola och minska segregationen. Det är det viktigaste för att på lång sikt minska brottslighet. Skillnaden är att vi också har resurserna och de politiska förslagen. Förebyggande åtgärder och mer resurser till den generella välfärden är rätt väg att gå, det kräver vänsterpolitik, inte populistisk högerpolitik!  

Lena Rönnlund
Kandidat till Kommunfullmäktige för V Sundbyberg  

Dela den här sidan:

Kopiera länk