artikel

Högre ambitioner behövs mot våld i nära relationer

Hemmet, den plats som ska vara tryggast, är idag för många en plats för rädsla och förtryck. Slagen, hot, misshandel, våldtäkt och i extrema fall mord. Våld i nära relationer som allra oftast är mäns våld mot kvinnor, måste bekämpas.

Ernst & Young  har presenterat en granskning av arbetet i Sundbyberg mot våld i nära relationer . Det är en bra och djupgående granskning som tar upp många viktiga aspekter. Jag tänkte lyfta fram tre aspekter granskningens kritiskt lyfter fram; den politiska styrningen, att uppsatta mål verkar ignoreras och sist men inte minst den undermåliga behandlingen av Kvinnojouren i Sundbyberg.

Först,  granskningen pekar på att den politiska styrningen mot våld i nära relationer är spretig. Detta är något vi i Vänsterpartiet också lyft tidigare, då vi föreslagit en nollvision mot våld i nära relationer. En sådan nollvision föreslog vi ska tillsammans med utbildningsinsatser integreras i alla stadens verksamheter och skapa rutiner för alla stadens verksamheter att informera och reagera vid oro om våld.

För det andra, ett dokument som nämns i granskningen är en handlingsplan som Social- och arbetsmarknadsnämnden tagit fram för 2018-2020, där ett av målen  var att initiera ett strukturerat strategiskt stadsövergripande samarbete med övriga förvaltningar kring våldsprevention. Bra så! Men målet uppfylldes inte. Och i den nuvarande handlingsplanen återfinns inte målet alls. Det är rörigt och allt annat är bra.

För det tredje, som Vänsterpartiet tidigare konstaterat och som granskningen också noterat, är att det saknas  ett så kallat Idéburet offentligt partnerskap (IOP-avtal) med Kvinnojouren i Sundbyberg. Rapporten menar att det försvårar möjligheten till långsiktiga insatser och till en systematisk uppföljning av insatserna.

Beslutet om att upprätta ett IOP-avtal med Kvinnojouren i Sundbyberg togs i kommunfullmäktige, vilket innebär att staden och styret var förpliktade att följa beslutet. Istället för att tillsammans med kvinnojouren ta fram ett avtal, vilket partnerskap brukar betyda, så beslöt det politiska styret själva vilket ekonomiskt stöd Kvinnojouren i Sundbyberg skulle få (ett alldeles för lågt och kortsiktigt stöd), innan samtalen om vad  kvinnojouren kunde erbjuda var klara. Så behandlar man inte en partner Hela partnerskapsprocessen sänktes innan den ens hade initierats Det är under all kritik.

Det finns många fördelar med att skapa ett gott långsiktigt samarbete med kvinnojourer. En fördel som lyfts i rapporten är att kvinnor vid kontakt med kvinnojourer kan  vara anonyma, till skillnad från när de kontaktar kommunen . Det kan vara positivt med anonymitet då en del kvinnor är rädda för de eventuella följderna som myndighetskontakten kan innebära.

Uppdraget om att upprätta ett IOP-avtal med Kvinnojouren i Sundbyberg var ett så kallat tilläggsuppdrag och skulle finansieras inom nämndens budgetram. Kritiken mot uppdraget var just att inga extra resurser hade avsatts för att utöka stödet till kvinnojouren. Men årsredovisningen för Social- och arbetsmarknadsnämnden 2021 visade på ett överskott om över 15 miljoner kronor. Enligt Tertialrapport 1 för nämnden 2022 , visas ett överskott om över 11 miljoner för helåret. Det har alltså funnits och finns utrymme för en väsentlig ökning av det ekonomiska stödet till Kvinnojouren i Sundbyberg. Att inte öka stödet är inget annat än ett svek mot alla kvinnor som är i behov av stöd.

Vi kan konstatera att klart högre ambitioner och ett strukturerat arbete behövs i Sundbyberg för att förhindra och förebygga det oacceptabla våldet i nära relationer. Vänsterpartiet är det första och enligt flera nya granskningar, det starkaste feministiska partiet.  Frågan om allas säkerhet och trygghet i sitt hem är för oss högst prioriterat. Nu måste vi göra politik av de fina orden.

Moisés Ubeira
Gruppledare

Dela den här sidan:

Kopiera länk