Blogg

Trygghet för de allra minsta: Samarbete med Öppna förskolan i Rissne!

Efter flera års hårt arbete kan vi konstatera en tydlig politisk vinst för Vänsterpartiet Sundbyberg: Vi säkrar nu ett samarbete med Rissnekyrkans öppna förskola för tre år framöver! Samarbetet utformas genom ett så kallat idéburet offentligt partnerskap-avtal (IOP) där parterna enats om ömsesidiga krav och förväntningar.

Öppna förskolan ska bland annat arbeta tydligt med att öka inskrivningsgraden i de kommunala förskolorna och stötta staden i arbetet med att bryta utanförskap. Samtidigt har Sundbyberg stad förpliktat sig att säkra resurser för att verksamheten ska kunna vara igång.

Eftersom det finns en tydlig inriktning om social hållbarhet under mandatperioden så prioriterar vi i Sundbybergsmajoriteten att samarbeta och samverka med viktiga aktörer. En öppen förskola i Rissne är betydelsefullt för kommunen och invånarna i Rissne. Det ger också ett stort mervärde för stadsdelen som den viktiga samlingsplats den är för många. På det här sättet säkerställer vi att verksamheten kan fortgå men också förenar krafter för att arbeta mot samma mål: Ett hållbart Sundbyberg.

För Vänsterpartiet var det viktigt att upprätta ett ordnat samarbete med tanke på att öppna förskolan är en viktig mötesplats för många föräldrar i Rissne. För vår del började vi denna resa november 2019 när den öppna förskolan först började larma om risken för nedläggning på grund av bristande resurser. Redan december 2019 lade vi sedan ett initiativ om att upprätta just ett IOP-avtal med öppna förskolan. December 2022 blev den verklighet!
Utan Vänsterpartiet hade detta aldrig blivit av. Det har varit främst tack vare oss som detta bevakats och implementerats.

Vad är ett IOP-avtal?
Idéburna organisationer besitter ofta särskild kunskap som är viktig för att möta förändringar och problem i samhället. Det är därför viktigt att offentlig verksamhet samverkar med den idéburna sektorn för att få ta del av den kunskapen. Ett sätt att samverka är genom ett så kallat idéburet offentligt partnerskap (IOP). Det är en form av samverkan mellan offentlig och idéburen verksamhet.

Samverkan handlar ofta om att tillsammans lösa ett samhällsproblem, där den idéburna organisationen och den offentliga verksamheten båda bidrar med erfarenhet och kunskap. Begreppet lanserades 2010 av organisationen Forum – idéburna organisationer med social inriktning. Numera finns det en mängd varianter av hur man har använt IOP och av hur omfattande dessa samarbeten är. Ibland liknar de mer kommersiella avtal och ibland har de karaktären av bidrag.

Varför samarbetar vi med en kyrka?
Vänsterpartiet har en tydlig åsikt om att staten ska vara religiöst neutral och alla kvarvarande band mellan staten och Svenska kyrkan ska upplösas. Även om vi gärna ser en tydlig skiljelinje med den offentliga sektorns ansvar och kyrkornas verksamhet så är det viktigt att det går hitta samarbeten för att skapa ett socialt hållbart samhälle. Samarbetet i detta fall sker egentligen inte med Rissnekyrka utan med en verksamhet som sker i kyrkans lokaler.

Dela den här sidan:

Kopiera länk