Vår politik

Vi värnar Sundbybergs hyresgäster!

Idag skriver Hem & Hyra om hur det förs över miljoner i vinst från de kommunägda bostadsbolagen till den kommunala kassan varje år. 

Vi har länge motsatt oss vinstuttag från kommunägda bostadsbolag eftersom vinstuttagen slår hårt mot hyresgäster. Vinstuttagen innebär en dubbelbeskattning av hyresgästerna, då de bidrar med resurser till den kommunala kassan både genom att betala kommunalskatt och genom att en del av hyran de betalat samlas i ett överskott som delas ut till kommunen från bolaget. 

Denna dubbelbeskattning har tidigare drabbat hyresgästerna i Sundbyberg, då Förvaltaren haft ett tydligt krav att föra över överskottet från bolaget till kommunen. Inför valet 2022 drev vi på för att överskottet i stället ska kunna stanna och komma till nytta i bolaget. På så sätt kan pengarna användas till renoveringar och andra viktiga åtgärder.

Inför 2023 justerade vi, tillsammans med våra samarbetspartier i Sundbybergsmajoriteten, Förvaltarens ägardirektiv i enlighet med våra krav. Nu kommer överskottet istället kunna göra nytta i bolaget!

 Med Vänsterpartiet i styret blir det skillnad för hyresgästerna. 

Dela den här sidan:

Kopiera länk