sida

10 miljarder, vad är väl det?

10 miljarder

Vad är väl en bal på slottet, undrade Askungen. Säkert dötrist och långtråkig och och… alldeles, alldeles underbar! Lite så låter det också när högerdebattörer och inte minst SD-sympatisörer ska kommentera de 10 extra miljarder till välfärden som Vänsterpartiet fick igenom i regeringens vårbudget.

”Tillfälliga pengar ger inga nya jobb” -> Höjningen är permanent.

”Det är invandingen som kostar pengar” -> Trots rekordmånga människor på flykt gör vi rekordsatsningar på välfärden.

”Varför görs inga satsningar på svenskar” -> Går vi inte alla i skolan, till sjukhus eller får hjälp av socialen om det blir trassel?

Till slut landar i princip alla i slutsaten att ja jo – det behövs nog fler anställda inom skolan, socialtjänsten, äldreomsorgen, förskolan eller sjukvården (för att nämna några exempel).

Så vad innebär egentligen 10 miljarder? I Sundbyberg ger det här hela ca 33 miljoner kronor, varje år! Det motsvarar ungefär 66 nya lärare i grundskolan som kan stötta alla elever att nå gymnasiebehörighet. Eller lika många nya socialsekreterare som kan hjälpa folk ut i arbete. Eller ännu fler fritidspedagoger som ger våra barn ökade möjligheter till en meningsfull och trygg fritid. Det kan innebära mer personal till elevhälsan, fler händer och fötter i äldreomsorgen eller ökad personaltäthet i förskolan. Kort sagt – det innebär fler jobb, bättre samhällsservice och ökad livskvalitet för våra kommuninvånare. Alldeles, alldeles underbart!

Precis som Askungen till sist gick på balen får man väl hoppas att även den svenska högern kommer till insikt om att välfärd är något som gynnar oss alla. Välkomna in i matchen!

Jesper Wiklund

22 april 2016

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk