sida

8 mars – mäns våld en fråga även i Sundbyberg

feminismIdag är det Internationella Kvinnodagen. Runt om i världen uppmärksammas ojämlikhet mellan kvinnor och män, samtidigt som vi firar de feministiska framsteg som faktiskt görs. Sundbyberg är inte en isolerad ö. Vänsterpartiet har därför tagit fram en rapport kring hur det ser ut med jämställdheten i staden på olika områden. Vi har tittat på politisk representation, inkomster, arbetsliv och våld. När det gäller representationen i politiken är Sundbyberg hyffsat jämställt – utom i bolagsstyrelserna där mycket återstår att göra.

Idag är det Internationella Kvinnodagen. Runt om i världen uppmärksammas ojämlikhet mellan kvinnor och män, samtidigt som vi firar de feministiska framsteg som faktiskt görs. Sundbyberg är inte en isolerad ö. Vänsterpartiet har därför tagit fram en rapport kring hur det ser ut med jämställdheten i staden på olika områden. Vi har tittat på politisk representation, inkomster, arbetsliv och våld. När det gäller representationen i politiken är Sundbyberg hyffsat jämställt – utom i bolagsstyrelserna där mycket återstår att göra.

Det finns såklart skillnader i inkomst och i VAB-dagar, så väl som andel av föräldraledighet mellan kvinnor och män i Sundbyberg. Men det stora utropstecknet gäller anmälan om grov kvinnofridskränkning och anmälan om misshandel mot kvinnor. Här ligger Sundbyberg långt över snitt i landet. Orsakerna till detta kan förstås vara flera – högre anmälningsbenägenhet eller större benägenhet att rapportera brott som kvinnofridskränkning. Det vi kan konstatera är att siffrorna är oroande och att kommunen behöver följa upp vad det beror på samt vidta åtgärder. Bakom det grövsta våldet verkar maktskillnader och destruktiva normer för hur killar och män förväntas vara. Vänsterpartiet anser därför det är centralt att kommunen tar fram en plan för att aktivt, strukturerat och normkritiskt förebygga våld.

Vänsterpartiet Sundbyberg har lagt och lägger flera förslag för att förbättra jämställdheten i staden. Dessa omfattar till exempel

  • Gratis förskola för låginkomsttagare
  • Stöd till Kvinnojouren
  • Förbättrat stöd till Stjärnjouren
  • Samarbete med Antidiskrimineringsbyrån
  • Plan för våldsförebyggande arbete
  • Utveckla arbetet mot våld i nära relationer
  • Rätt till heltid och tillsvidareanställning som norm

Läs gärna mer i vår rapport Sundbyberg och jämställdheten – 8 mars 2016.

Kampen för ett jämställt, öppet Sundbyberg för alla fortsätter!

Jesper Wiklund

8 mars 2016

Dela den här sidan:

Kopiera länk