sida

Bredda och toppa

0C6A6612komp 3Inom idrotten, speciellt lagidrott, t ex fotboll, pratas det ofta om bredd och toppning. Det är viktigt att ha en bas, en bredd och det är viktigt att, när det behövs, toppa laget.

Inom idrotten, speciellt lagidrott, t ex fotboll, pratas det ofta om bredd och toppning. Det är viktigt att ha en bas, en bredd och det är viktigt att, när det behövs, toppa laget.

Vänsterpartiet i Sundbyberg har bredden och kan också toppa laget.

Det som gör vår bredd, är representationen vi har bland våra medlemmar och våra aktiva. En representation som avspeglar samhället på ett bra sätt.

Våra mest aktiva ute på gator och torg är äldre kvinnor och män, personer födda utanför Europa, småbarnsföräldrar och personer som är öppna med sin hbtq-identitet.

Representation är jätteviktigt ur flera aspekter. En sådan aspekt är demokrati. Rätten att företräda och företrädas av jämlikar. Vita heterosexuella män i medelåldern med normativ funktionalitet, har alltid i alla tider haft representation. Det har också i mångt och mycket avspeglats i de beslut som fattats i olika politiska församlingar och styrelserum.

Även om vi i Vänsterpartiet har mycket bra politik, ur mångas perspektiv, så är det också avgörande att dessa perspektiv får representeras av direkt berörda.

På måndagens budgetfullmäktige fick vi veta att det skiljer 20 % i valdeltagande mellan socioekonomiskt mer utsatta Hallonbergen och välmående Duvbo. Det är inte klokt! Men någonstans förvånar det inte heller. Varför rösta, om jag ändå inte känner mig representerad, i kommunens beslutande organ eller för den delen i möten med politiska aktivister på stan?

Det är såklart inte hela sanningen till den stora skillnaden, men jag är övertygad om att det är en viktig faktor.

En annan aspekt av bred representation, är det kanske något populistiska; röstmaximering.

Som parti har vi ALLT att vinna på att visa på så stor bredd som möjligt bland våra företrädare, så att folk känner igen sig i oss och kan känna sig representerade och kanske också kan känna att ”det där kan bli jag”.

Ett sådant personligt exempel har jag från valrörelsen 2010. Jag stod ofta i valstuga i Hallonbergen och en dag kom en kvinna körande i en likadan Minicrosser, som jag har – ett hjälpmedel; en slags 3-hjulig moped på batteri. Hon stannade till hos mig vid valstugan och deklarerade klart och tydligt att hon minsann röstade på Kd och det var inget jag kunde göra något åt! Fair enough. Vi pratade och hon kom sedan tillbaka, flera gånger, till mig där i valstugan. Precis innan valet kommer hon så en sista gång – skiner i hela ansiktet och säger: ”Nu har jag ändrat mig! Det blir Vänsterpartiet för att DU är med i kommunen och du fattar hur vi som är rörelsehindrade har det!”

Där och då, om inte förr, gick det upp för mig hur viktigt det är för människor att känna igen sig och känna sig representerade!

Bredden i ett lag är som sagt viktig, men ibland är det också bra att kunna toppa laget, när det som bäst behövs. Det gjorde Vänsterpartiet i Sundbyberg på budgetfullmäktige häromdagen. Vi kunde presentera överlägset flest talare i talarstolen och dessutom med störst representation från grupper med generellt sett färre plattformar och mindre makt i samhället;

kvinnor, homo, bi, queer, yngre, äldre, ensamstående, arbetarklass, facklig, född utanför Europa, funkis.

Vi snackar inte bara – vi levererar och jag är så ofantligt stolt och glad över att få ingå i detta underbara gäng!

Veronica Kallander

16 december 2015

Dela den här sidan:

Kopiera länk