sida

Demokrativeckan

Demokrativeckan 2015 2Förra veckan var det demokrativecka i Sundbyberg. Inför veckan hade det mest varit uppmärksamhet kring huruvida politiker borde gå in och stoppa deltagare som ungdomar bjudit in, i det här fallet Kakan Hermanssons deltagande på en regnbågsfest som Aggregat anordnade. Men veckan hade mycket mer än så att erbjuda. Martin Schibbye, som suttit över ett år i etiopiskt fängelse efter att ha försökt skildra situationen i Ogadenprovinsen, höll en föreläsning på Träffpunkten för seniorer. Ungdomarna i Rissne arrangerade ”Politikerkväll för unga” där frågorna snabbt gick från att handla om lokala frågor så som ”Rissneambassadörerna” och hur man hittar jobb till att handla om flyktingsituationen och vad SD egentligen tycker borde hända med dem som inte får skydd i Sverige.

Förra veckan var det demokrativecka i Sundbyberg. Inför veckan hade det mest varit uppmärksamhet kring huruvida politiker borde gå in och stoppa deltagare som ungdomar bjudit in, i det här fallet Kakan Hermanssons deltagande på en regnbågsfest som Aggregat anordnade. Men veckan hade mycket mer än så att erbjuda. Martin Schibbye, som suttit över ett år i etiopiskt fängelse efter att ha försökt skildra situationen i Ogadenprovinsen, höll en föreläsning på Träffpunkten för seniorer. Ungdomarna i Rissne arrangerade ”Politikerkväll för unga” där frågorna snabbt gick från att handla om lokala frågor så som ”Rissneambassadörerna” och hur man hittar jobb till att handla om flyktingsituationen och vad SD egentligen tycker borde hända med dem som inte får skydd i Sverige.

Vi politiker fick även möjligheten att vara med på en mångkulturell fika med seniorerna på Träffpunkten i Lilla Alby. Har sjöng svensk-finska kören, Kipakat bjöd på finns folkdans och ett band spelade sydamerikansk musik. Till det serverades kaffe svart som natten och chilenska ”empolvados” – mångkultur är verkligen vackert!

Som grädde på moset så var författaren Sara Stridsberg, som nominerats till Augustpriset fyra(!) gånger, på biblioteket i Signalfabriken.

Kort sagt. Demokrativeckan är en intensiv vecka med en väldig massa bra möten och viktiga samtal. Men det är klart, så är väl i princip alla veckor i Sundbyberg.

Jesper Wiklund

23 oktober 2015

Bilden ovan: chilenska musikverkstaden sjöng Victor Jara i samband med det mångkulturella fikat på Träffpunkten i Lilla Alby.

Dela den här sidan:

Kopiera länk