sida

Högern backar om utförsäljningar – Vänsterpartiet får rätt igen

hus hallonbergeInom politiken gäller det inte bara att ha rätt, man måste få rätt också. Dvs, det handlar inte bara om att ha bäst förslag, man måste få igenom sina förslag också. Vänsterpartiet har varit väldigt bra på det ena, men mindre bra på det andra.

Inom politiken gäller det inte bara att ha rätt, man måste få rätt också. Dvs, det handlar inte bara om att ha bäst förslag, man måste få igenom sina förslag också. Vänsterpartiet har varit väldigt bra på det ena, men mindre bra på det andra.

I början av förra veckan fick vi se ett förslag på nya ägardirektiv för Stadshus AB, det bolag som ägas helt av Sundbybergs stad och som i sin tur är moderbolag åt Förvaltaren, Lokalfastigheter och flera andra kommunala bolag.

I ägardirektivet fanns det flera förbättringar gentemot tidigare. Det handlar om tydligare krav på dialog och sociala perspektiv vid renoveringar. Men det finns också en hel del försämringar. Ombildningar ska behandlas i ”positiv anda”, inte i affärsmässig eller analytisk anda – utan i positiv anda.

Det bleknar ändå i jämförelse med skrivningen om att Förvaltaren ska äga mellan 55 och 60 % av hyresrätterna i staden. I dagsläget äger Förvaltaren ca 8000 lägenheter, vilket motsvarar 70 % av hyresrätterna i Sundbyberg. Det innebär att Förvaltaren skulle behöva sälja ut upp emot 1500 lägenheter för att följa direktiven. En rejäl privatisering av våra gemensamma tillgångar, för att inte säga en utförsäljning av Sundbyberg. Det här skulle dessutom skapa ytterligare osäkerhet för tusentals boende.

Varför? Det fick vi aldrig veta. Det blåa styret backade nämligen omedelbart och dagen efter var formuleringen borta ur ägardirektiven. Vänsterpartiet fick rätt – igen!

Jesper Wiklund

27 maj 2016

Dela den här sidan:

Kopiera länk