sida

Stockholms mest segregerade kommun

danderyd 160630 2Vänsterpartiet verkar för att bryta utanförskap och för att alla ska inkluderas i välfärdsstaten och få ta del av ekonomins tillväxt. En viktig del i det arbetet är att träffa de grupper som väljer att ställa sig utanför samhället eller är helt beroende av bidrag eller subvention från det offentliga för att få vardagsekonomin att gå ihop. Representanter för Vänsterpartiet Sundbyberg besökte därför under dagen Stockholms, och kanske Sveriges, mest segregerade kommun. Danderyd.

Vänsterpartiet verkar för att bryta utanförskap och för att alla ska inkluderas i välfärdsstaten och få ta del av ekonomins tillväxt. En viktig del i det arbetet är att träffa de grupper som väljer att ställa sig utanför samhället eller är helt beroende av bidrag eller subvention från det offentliga för att få vardagsekonomin att gå ihop. Representanter för Vänsterpartiet Sundbyberg besökte därför under dagen Stockholms, och kanske Sveriges, mest segregerade kommun. Danderyd.

Bland vanligt folk är kommunen kanske mest känt för sjukhuset (och tunnelbanestationen) eller som en del av E18 som man åker på för att ta sig till finlandsfärjorna i Kapellskär utanför Norrtälje. Vad få vet om är att mängder av danderydsbor lever i ett extremt utanförskap. 14 % av invånarna gör avdrag för att någon annan ska hjälpa dem med städning och liknande. Man befinner sig ofta i en skuldfälla och samhället tvingas subventionera invånarnas boendekostnader med ca 5000 kronor i månaden via ränteavdrag.

Veronica Kallander, vice gruppledare för Vänsterpartiet Sundbyberg kommenterar:

– Den här typen av utanförskap är ett problem som politiker allt för länge blundat för. Danderydsborna behöver hjälp till självhjälp. Inte fler avdrag och bidrag som bara skapar en ännu värre beroendesituation.

Danderyd är också en av de kommuner i landet som har absolut svårast att ta emot asylsökande. Jesper Wiklund, gruppledare för Vänsterpartiet Sundbyberg:

– Det om något illustrerar vilken extremt utsatt situation invånarna här befinner sig i. Varför skulle man annars Inte vilja erbjuda skydd åt de som flyr från Assad och bödlarna i IS?

Vänsterpartiet driver i kommun, landsting och riksdag flera förslag som kan hjälpa danderydsborna såväl som andra i liknande situation, tillbaka in i samhällsgemenskapen. Jesper Wiklund igen:

– Först och främst handlar det om att göra rätt för sig, att betala skatt. Ca 46 miljarder kronor hålls undan från den gemensamma statskassan varje år i form av skatteflykt. Samtidigt lever alltså de här människorna en livsstil som tär oerhört på såväl miljön som på samhällsekonomin. Det inser alla som kan räkna att det inte är en kalkyl som går ihop.

Under hösten kommer därför hembesök att erbjudas till alla bidragsberoende danderydsbor. Obligatoriska städkurser och ränteavvänjningsprogram kommer även att ingå i den satsning som Vänsterpartiet Sundbyberg nu lanserar.

Med de orden vill vi från Vänsterpartiet Sundbyberg önska er alla en trevlig sommar – vi är tillbaka med bloggen i augusti.

Jesper Wiklund

30 juni 2016

På bilden: Jesper Wiklund, Veronica Kallander och Sofia Kuno mitt på Strandvägen i den extremt segregerade stadsdelen Djursholm, djupt bekymrade men beslutsamma att komma tillrätta med segregation och utanförskap.

Dela den här sidan:

Kopiera länk