sida

Vad vill Vänsterpartiet?

Ett öppet Sundbyberg för allaMåndag 14/12 kommer kommunfullmäktige ta beslut om Sundbybergs budget för 2016. Äntligen blir det fokus på politik! Så vad vill Vänsterpartiet?

Måndag 14/12 kommer kommunfullmäktige ta beslut om Sundbybergs budget för 2016. Äntligen blir det fokus på politik! Så vad vill Vänsterpartiet?

Vår politik kretsar kring fyra områden: skola, bostäder, sociala frågor och staden som arbetsgivare. Vi har så klart förslag även på många andra områden, men här ligger fokus.

I skolan behövs fler vuxna. Det gäller grundskolan så väl som i fritidshemmen. Samtidigt som skolan växer behöver vi också bygga ut elevhälsoteamen med skolsystrar och kuratorer. Men vi behöver också bygga fler skolor så att vi får plats med de elever som väljer Sundbyberg. Det är redan nästa år helt fult i årskurs 7 i Ängskolan.

Kommunen står inför tre stora utmaningar när det gäller bostäderna. Det handlar om utförsäljningar – bostadsbristen är redan katastrofal och de nya hyresrätterna som byggs är alldeles för dyra för att kompensera för de gamla som försvinner. Det handlar om nybyggda hyresrätter – det behövs fler och de behöver vara billigare. Slutligen handlar det om renoveringar – syftet måste vara att förlänga livslängden på husen och nå kommunens miljömål, samtidigt som hyresgästerna har råd att bo kvar. Det är en fråga om social hållbarhet.

Även på det sociala området behövs förstärkning. Vi vill ha fler socialsekreterare så att fler sundbybergare kan hjälpas till arbete, ur missbruk eller destruktiva relationer. Vi vill ställa sociala krav när vi kommunen köper varor och tjänster så att alla aktörer i Sundbyberg samarbetar för att skapa arbetstillfällen. Vi vill förmå Förvaltaren och privata hyresvärdar att sänka kraven för att få ett förstahandskontrakt så att det blir lättare att få eget boende. Kultur- och fritidsfrågor är också en grundförutsättning för en trygg stad som är öppen för alla. Vi vill därför göra verksamheten mer tillgänglig för barn, unga och äldre med olika typer av funktionsvariation samt bygga ut sporthallarna i staden. Vill vi också ta med Hallonbergen i det lyckade arbetet med Rissneambassadörerna.

Staden är en stor arbetsgivare och har i och med det ett stort ansvar. Det är viktigt att arbetet mot delade turer, visstidsanställningar och deltid fortsätter. Heltid och tillsvidareanställning ska vara norm, deltid och visstidsanställning en möjlighet för den som väljer det.

Allt det här, och mycket mer finns samlat i vår budget. Finansierat, till och med överskott, och budgeterat. Det är skillnad på vänsterpolitik och högerpolitik. Där högern föreslår utförsäljningar av lägenheter, privatiseringar av skolor och neddragningar på nämndernas verksamheter föreslår vi satsningar. Det är vad Vänsterpartiet vill – det och mycket annat.

Jesper Wiklund

12 december 2015

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk