sida

Varför ska Rissne och Hallonbergen agera mjölkkossa åt resten av kommunen?

Hallonbergen C 160511Det har tagit ett tag för Sundbybergs högerstyre att komma ur startgroparna. Man började trevande med att prata om att det fuskas i Hallonbergen och om hårdare kontroller, men i övrigt har det i princip varit tyst. Till och med så tyst att man ställt in ett planerat sammanträde med kommunfullmäktige.

Det har tagit ett tag för Sundbybergs högerstyre att komma ur startgroparna. Man började trevande med att prata om att det fuskas i Hallonbergen och om hårdare kontroller, men i övrigt har det i princip varit tyst. Till och med så tyst att man ställt in ett planerat sammanträde med kommunfullmäktige.

I dagarna så bekände man dock slutligen färg – och det med råge. Det har nu framkommit att man vill sälja ut bostäder i Rissne, Rissne centrum och de gamla kasernerna i Rissne där det finns skola, förskola och folkhögskola. I Hallonbergen vill man sälja ut Hallonbergen centrum, gamla Hallonbergsskolan, huset Lötsjögårdens äldreboende finns i och två andra hus. I Ör vill man sälja en fastighet och i Duvbo vill man sälja Ekbacken med tillhörande grönområde.

Orsaken sägs vara att man vill utveckla stadsdelarna. I själva verket handlar det om att man vill använda Rissne och Hallonbergen som mjölkkossa åt kommunen. På tidigare presentationer har man inte hymlat om det – försäljningar ger pengar som ökar kommunens likviditet.

Vad är det som säger att man behöver sälja ut Rissne och Hallonbergen för att utveckla stadsdelarna? Varför Förvaltaren, som förra året gjorde 179 miljoner i vinst, inte klarar av att utveckla centrumen svarar man inte på. Istället ska fastigheter som ger kommunen löpande intäkter och där det bedrivs nödvändig kommunal verksamhet säljas ut till privata aktörer. Vi pratar om Komvux, SFI, barnomsorg, skola, äldreomsorg, ungdomsgård, bibliotek och arbetsförmedling – man har lyckats pricka in i princip varenda verksamhetsgren.

Nej, det handlar snarare om ideologisk dogmatism och klassisk högerpolitik – kommunen ska inte äga. Men det är också ren idioti rent ekonomiskt. Kommunen står inför två utmaningar de närmsta åren – lokalkostnaderna ökar för snabbt och intäkterna är för låga. Då ska vi inte sälja ut fastigheter där vi bedriver verksamhet till privata aktörer som enligt underlagen kommer ÖKA våra kostnader. Bara i skolan handlar det om ca 4 % om halva fastighetsbeståndet säljs ut. Vi ska inte heller sälja ut lokaler som vi får en årlig vinst från, oavsett om det är privat eller kommunal verksamhet som bedrivs där.

Vänsterpartiet har ett annat förslag. Istället för att årligen plocka pengar ur Förvaltaren, så ska kommunen som ägare kräva att överskottet används till att utveckla de stadsdelar där man har många fastigheter. Saknas kompetensen i bolaget så får den tas in. Sedan måste delar av koncernen skärpa sig – det är helt orimligt att en fönsterruta i Hallonbergen C ska vara trasig ett halvår utan att den fixas.

Hallonbergen är inte till salu. Rissne är inte till salu. Vi kommer aldrig gå med på att använda våra två mest utsatta områden som mjölkkossor åt resten av kommunen.

11 maj 2016

Jesper Wiklund

Dela den här sidan:

Kopiera länk