• Hem
  • Ett öppet Sundb...
sida

Ett öppet Sundbyberg för alla

Socialt bokslut 3För några år sedan drev Vänsterpartiet igenom att Sundbyberg inte bara ska ha ett ekonomiskt årsbokslut, utan också varje år ta fram ett socialt bokslut. I det sociala bokslutet sätts fokus på det allra viktigaste – förutsättningarna för de som bor i vår stad.

För några år sedan drev Vänsterpartiet igenom att Sundbyberg inte bara ska ha ett ekonomiskt årsbokslut, utan också varje år ta fram ett socialt bokslut. I det sociala bokslutet sätts fokus på det allra viktigaste – förutsättningarna för de som bor i vår stad.

På måndag ska kommunstyrelsen anta det sociala bokslutet för 2015. Här kan vi läsa om positiv utveckling på flera områden: inkomsterna ökar, arbetslösheten sjunker och medellivslängden för både män och kvinnor ökar. Men vi uppmärksammas också på stora skillnader i kommunen. Det gäller inte minst demokratiskt deltagande – det skiljer nästan 30 % i valdeltagandet mellan Hallonbergen och Duvbo. Hallonbergen och Rissne är också underrepresenterade när det gäller att skicka medborgarförslag. Det finns också stora skillnader i inkomst mellan stadsdelarna. Det här är saker som vi måste fortsätta förändra om vi ska ha ett öppet Sundbyberg för alla. Då är det helt orimligt att vi har färre hyresrätter 2014, än vad vi hade 2013 och ännu värre att högerpartierna och Mp vill sälja ut ännu fler lägenheter i år. Det är också fullkomligt oacceptabelt att man fortfarande vägrar bygga hyresrätter i de stadsdelar där det helt saknas hyreslägenheter.

Det mest intressanta med det sociala bokslutet är nog ändå alla exempel på vad kommunen faktiskt gör för att staden ska vara mer välkomnande för alla. Det handlar om självklarheter som att inventera personalens språkkunskaper på äldreboendet Bällstahof, att göra en jämställdhetskartläggning på fritidsgårdarna, hbtq-certifiering av fältarna eller att involvera eleverna vid utbyggnationen av Lilla Alby Skola. Det handlar också om riktigt innovativa saker som läspåsar på förskolorna, tillgänglighetsguiden (som lanseras i år), Kompis Sundbyberg, Seniorkollo eller SIKs parasportsektion Sumpan Allstars.

Finast tycker jag ändå är de två sagoläsarna i Hallonbergens bibliotek. Två killar i 15-årsåldern har utbildats i att läsa sagor – härma röster, ta dramatiska pauser m.m. Killarna är nu timanställda för att läsa för yngre barn. Utbildning, jobb och kultur i ett enda underbart kinderägg!

Jesper Wiklund

8 april 2016

Bilden ovan: del av framsida på Sundbybergs stads Sociala bokslut 2015.

Dela den här sidan:

Kopiera länk