Rapport

Besök på Solskiftets demensboende

solskiftet2I veckan besökte Bert Jagerby, Veronica Kallander och Jenny Norell från Vänsterpartiet äldreboendet Solskiftet i Rissne. För fyra år sedan tog kommunen över driften från Carema och specialiserade verksamheten på äldre med demenssjukdomar.

I veckan besökte Bert Jagerby, Veronica Kallander och Jenny Norell från Vänsterpartiet äldreboendet Solskiftet i Rissne. För fyra år sedan tog kommunen över driften från Carema och specialiserade verksamheten på äldre med demenssjukdomar.

En trivsam atmosfär möter oss i dörren och enhetschef Karin Jönsson hälsar välkommen. Sedan hon började har resultatet av medarbetarenkäten pekat uppåt – och det märks. Stämningen är trevlig och personalen bekräftar bilden av att de trivs och har en närvarande ledning som lyssnar.

Vi bjuds in att fika med personal och boende i köket på en av avdelningarna och ställer frågan vad de vill skicka med till oss politiker. Möjlighet att jobba heltid, ett bättre IT-system för schemaläggning, mer personal som kan ta hand om de sociala bitarna och tid och kunskaper när boendet nu ska börja värma sin egen mat är några önskemål som personalen framför.

På Karin Jönssons agenda står kompetensutveckling för personalen högt. Att ta hand om dementa kräver att man har kunskaper om vad sjukdomen innebär och ställer även höga krav på personliga egenskaper. Vi diskuterar behovet av personalkontinuitet och hur det inte alltid går att få ihop med fler heltider och färre timanställda utan att mer resurser tillförs.

Från Vänsterpartiets perspektiv är det ett problem att den politiska ledningen förväntar sig att verksamheten ska klara sig inom samma ekonomiska ramar som de privata företagen – trots att man inte alltid har samma villkor eller ambitioner vad gäller kvalitet och arbetsmiljö.

Det drar ihop sig till lunch och vi tackar för oss. Fyllda med intryck och uppslag att ta med till det löpande arbetet i kommunstyrelsen och äldrenämnden.

Dela den här sidan:

Kopiera länk