Pressmeddelande

Skenande bostadsköer

HEMFORALLAVänsterpartiet Storstockholm släpper idag en rapport som visar att kötiden för att få en hyresrätt i Stockholms län blir allt längre. I Sundbyberg varierar väntetiden kraftigt mellan stadsdelarna.

Vänsterpartiet Storstockholm släpper idag en rapport som visar att kötiden för att få en hyresrätt i Stockholms län blir allt längre. I Sundbyberg varierar väntetiden kraftigt mellan stadsdelarna.

Rapporten bygger på uppgifter från de kommunala bostadsförmedlingarna och visar att kötiden för en lägenhet i Hallonbergen eller Rissne är 3-5 år, medan man för en lägenhet i centrala Sundbyberg kan få vänta 20-30 år.

-Det här är ohållbart. Man ska inte behöva vänta flera år för att få en bostad. Under tiden tvingas människor flytta runt mellan osäkra andrahandskontrakt eller sova på soffan hos bekanta. En bostad är en trygghet som alla måste få ha, säger Bert Jagerby, gruppledare för Vänsterpartiet i Sundbyberg. Han befarar att situationen kommer att förvärras.

-Utan politisk förändring kommer kötiderna att bli ännu längre. Socialdemokraterna och högerpartierna har sålt ut 1600 lägenheter i Sundbyberg och det som byggs är framför allt bostadsrätter. Vi måste bygga en högre andel hyresrätter och vi kan absolut inte sälja ut fler hyresrätter om vi ska kunna vända utvecklingen, säger Bert Jagerby.

I den senaste riksdagsbudgeten satsar Vänsterpartiet tre miljarder i investeringsstöd på nybyggnation av hyresrätter. Bert Jagerby menar att det är nödvändigt för att det ska kunna byggas fler hyresrätter med rimliga hyror.

Stadsdelar                                                                     År i kö, genomsnitt
Centrala Sundbyberg

20-30 år

Storskogen

10-  15  år

Ör

5-10    år

Rissne och Hallonbergen

3-5  år

Klicka här för att läsa rapporten>>

Klicka här för att besöka Vänsterpartiet Storstockholms kampanjsida Hem för alla.nu>>

Dela den här sidan:

Kopiera länk