Motion/ nämndinitiativ

Öppna laglig graffitivägg

Ina FranzénVänsterpartiet lämnar idag en motion till fullmäktige som föreslår att Sundbyberg upprättar en laglig graffitivägg.

Vänsterpartiet lämnar idag en motion till fullmäktige som föreslår att Sundbyberg upprättar en laglig graffitivägg.

Idag får den som vill måla graffiti åka till andra kommuner för att utöva sin konstform legalt. Nu vill Vänsterpartiet att de ska kunna göra det på hemmaplan.

– Staden har möjlighet att föregå med gott exempel som en tolerant kommun med kulturell bredd. Sundbyberg växer explosionsartat och antalet unga ökar. Då måste vi kunna erbjuda ett brett utbud av fritidssysselsättningar i kommunen och skapa jämlika möjligheter att uttrycka sin kreativitet, säger Ina Franzén, som är ersättare i kultur- och fritidsnämnden och initiativtagare till motionen.

Enligt Ina Franzén är det inte bara unga som målar graffiti. På orter som har lagliga väggar målar personer i alla åldrar. Även pensionärer har gått samman i crews och för att måla tillsammans.

– En laglig vägg i Sundbyberg kan därför fungera som en mötesplats för människor från olika kulturer, religioner, etniciteter och åldersgrupper. I flera andra kommuner har också den olagliga graffitin minskat när det skapats ett säkert och lagligt alternativ för konstnärerna, säger Ina Franzén.

Dela den här sidan:

Kopiera länk