Pressmeddelande

Inget beslut om avgiftsfri barnomsorg

Igår fattade kommunfullmäktige beslut i frågan om avgiftsfri barnomsorg för hushåll med låga inkomster. De styrande partierna ändrade sig i sista sekund. Nu begravs förslaget i ännu en utredning.

Om kommunfullmäktige istället röstat ja hade det inneburit att hushåll med en inkomst under 13 000 kr inte längre skulle behöva betala någon barnomsorgsavgift. För en familj med två barn innebär det 500 kr extra i plånboken varje månad. Totalt berör det drygt 200 hushåll i kommunen.

– Det är skamligt att frågan nu skjuts på framtiden. För kommunens ekonomi handlar det om småpotatis, men för alla dessa familjer hade det inneburit en välbehövlig ekonomisk lättnad, säger Vänsterpartiets oppositionsråd Bert Jagerby.

Enligt Bert Jagerby ökar antalet barn i Sundbyberg som växer upp i familjer som räknas som fattiga. Vänsterpartiet har tidigare kritiserat de styrande partierna för att inte göra något i frågan.

– Vi har tagit fram ett paket av åtgärder mot barnfattigdomen, där barnomsorgsavgiften är ett av förslagen. Inför gårdagens möte trodde vi att mitten-högerstyret äntligen lyssnat till vår kritik eftersom de la fram flera satsningar som utgår från våra förslag. Tyvärr ångrade de sig gällande ett av de tyngsta och mest genomarbetade förslagen, säger Bert Jagerby (V).

Från talarstolen framgick det att det är Kd som fått de andra styrande partierna att vika sig.

– Att Kd vill utreda frågan ännu en gång visar bara att de egentligen är emot. De utgår från ett förlegat hemmafruideal istället för att se till vilka som verkligen har behov. Allt kokar ner till hur man ser på förskolan. För oss är det en pedagogisk verksamhet som alla barn ska ha rätt till, säger Marielle Nakunzi (V).

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk