Insändare

Kräv kollektivavtal

Veronica-Kallander-foto-Kalle-LarssonKollektivavtalsanslutna arbetsplatser var tidigare en självklarhet inom välfärden. Den borgerliga privatiseringspolitiken har ändrat på det.

Kollektivavtalsanslutna arbetsplatser var tidigare en självklarhet inom välfärden. Den borgerliga privatiseringspolitiken har ändrat på det.

Skolan, vården och omsorgen blir bättre om personalen har en bra arbetsmiljö och inflytande på jobbet. För att nå dit är en fungerande samverkan mellan den lokala fackföreningen och arbetsgivaren viktig. Tyvärr går utvecklingen åt fel håll. Vinstdrivna företag som tummar på de anställdas arbetsvillkor och tänjer på gränsen för hur mycket de kan pressa personalen har brutit sig in i välfärden. I Haninge fick politikerna nog efter att ett hemtjänstföretag riskerat en gravid arbetstagares hälsa genom att skicka henne på uppdrag hem till en våldsam person. Denne hade tidigare slagit en anställd med knytnäveslag i magen. En annan ur personalen fick ingen graviditetspeng eftersom företaget vägrade skriva under. Nu kräver Haninge kommun att alla företag ska uppge vilket fackförbund de har kollektivavtal med.

EU-regler har länge satt krok för kommunens möjlighet att kräva kollektivavtal. Man har fått ställa krav på ”kollektivavtalsenliga villkor”, men det är ett otillräckligt krav som gör det möjligt för företag att åsidosätta facket. Nu har EU öppnat för en regeländring och i Haninge kommun har man alltså gått före, utan att möta juridiska hinder.

När jag i äldrenämnden föreslog att Sundbyberg ska ställa samma krav på företagen som man gör i Haninge röstades förslaget ner. Vänsterpartiet kommer att fortsätta driva frågan om rätten till kollektivavtal. Men vi behöver din röst i valet den 14:e september för att få igenom det.

Veronica Kallander (V)

Dela den här sidan:

Kopiera länk