Pressmeddelande

Sundbyberg ska ha nollvision för koldioxidutsläpp

Jesper WiklundVänsterpartiet vill öka takten i stadens klimatarbete och föreslår en nollvision för utsläpp av koldioxid till 2030.

Vänsterpartiet vill öka takten i stadens klimatarbete och föreslår en nollvision för utsläpp av koldioxid till 2030.

Medeltemperaturen i världen stiger och enligt FNs klimatpanel är det på grund av utsläpp som orsakats av människan. Om inget görs kommer det leda till förstörda ekosystem, extrema väderhändelser, stigande havsnivåer och mänskligt lidande. Svenskarnas klimatutsläpp ligger tio gånger över vad som anses hållbart och det skulle krävas tre jordklot om alla skulle förbruka lika mycket resurser som den genomsnittlige svensken gör. Samtidigt bedömer Naturvårdsverket att Sverige med nuvarande politik bara når två av sexton miljömål 2020.

– Vi kan krasst konstatera att om vi inte vill ha accelererad klimatförändring måste vi istället accelerera den politiska förändringen. Det är dags för Sundbyberg att gå före och visa vägen i klimatarbetet. Klimatförändringar eller politiska förändringar, för Vänsterpartiet är det ett enkelt val, säger Jesper Wiklund, kandidat till kommunfullmäktige.

Sundbyberg är en klimatsmart stad, den är tätbefolkad, med bra kollektivtrafik och få bilar per invånare. Dessutom äger staden en stor del av fastighets-beståndet vilket gör det möjligt att direkt påverka fastigheternas energi-effektivitet samt vilken el som används. Sundbyberg har med andra ord alla förutsättningar att gå före i klimatarbetet.

Vänsterpartiet vill därför att Sundbyberg skall ha en nollvision för utsläpp av koldioxid till 2030. Detta kan uppnås med minskad förbrukning av el, konsumtion av förnyelsebar el, mer vegetariskt i kommunens verksamheter och satsningar på kollektivtrafik, cykelbanor och laddningsstolpar för eldrivna fordon, fler solcellspaneler och mer lättillgänglig sopsortering. Satsningar som dessutom skulle skapa flera nya arbetstillfällen i kommunen.

Dela den här sidan:

Kopiera länk